Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Na Slovensku rastie počet transplantácií, štát to bude daľej podporovať

Kategória: Spravodajstvo

Počet orgánových transplantácií na Slovensku stúpa. Avizuje to minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

 Bratislava 8. februára (TASR) – Počet orgánových transplantácií na Slovensku stúpa. Avizuje to minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Na dnešné rokovanie vlády predložil vyhodnotenie plnenia národného transplantačného programu. V roku 2015 lekári transplantovali 184 obličiek, 27 sŕdc a 34 pečení, čo bolo viac ako rok predtým, kedy transplantovali 125 obličiek, 17 sŕdc a 23 pečení. Výsledky za rok 2016 budú k dispozícii koncom marca tohto roka.
      Nárast považuje ministerstvo zdravotníctva za úspech, v trende by chcelo pokračovať. V porovnaní s európskymi krajinami sa totiž Slovensko v minulosti zaraďovalo medzi tie, v ktorých orgány málo transplantujú. Národný transplantačný program prináša opatrenia, ktoré majú negatívny stav zmeniť. Plniť sa bude aj v nasledujúcich dvoch rokoch. V tomto použije ministerstvo na podporu transplantácií orgánov a tkanív 150.000 eur, a to zo svojho rozpočtu. Schválila to dnes vláda. Peniaze sa použijú na obnovu niektorých kryokonzervačných zariadení či na zabezpečenie perfúznych boxov na transport orgánov.
      Drucker v tomto roku hovorí aj o podpore zavedenia nových terapeutických výkonov v transplantológii. "Pôjde predovšetkým o transplantáciu pečene u detských pacientov či o zavedenie imunoadsorpcie vo všetkých transplantačných centrách," píše ministerstvo zdravotníctva. Rezort takisto chce, aby sa Slovensko zapájalo do medzinárodných vedecko-výskumných projektov. Výsledky má potom prinášať do praxe. Podpore darovania orgánov má pomôcť aj celonárodná mediálna kampaň.
      Na Slovensku je v súčasnosti šesť pracovísk, v ktorých sa vykonávajú transplantácie orgánov. Tri sú v Bratislave a po jednom v Banskej Bystrici, Košiciach a Martine. Transplantácie pľúc sa pre slovenských pacientov vykonávajú vo Viedni.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.