Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Na Slovensku sa objavilo podozrenie na infekciu vírusom Zika

Kategória: Spravodajstvo

Na Slovensku sa objavilo prvé podozrenie infekcie vírusom Zika. Ide o pacientku hospitalizovanú v prešovskej fakultnej nemocnici.

Bratislava 25. februára (TASR) - Na Slovensku sa objavilo prvé podozrenie infekcie vírusom Zika. Ide o pacientku hospitalizovanú v prešovskej fakultnej nemocnici. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická. Na podozrenie upozornila ako prvá RTVS.
      ÚVZ SR má v súvislosti s diagnostikou vírusu Zika zabezpečenú spoluprácu s nemeckým laboratóriom v Hamburgu. Posiela tam vzorky od pacientky. "Pre vírus pripravil úrad návrh Usmernenia hlavného hygienika SR, ktoré je momentálne v štádiu schvaľovania kompetentnými odborníkmi," informovala Skalická. Hygienici podľa nej situáciu nepretržite monitorujú cez systém varovania Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu ochorení (ECDC).
      Komár Aedes aegypti, ktorý ho má prenášať, však podľa hygienikov nie je v Európe zatiaľ rozšírený. Slováci, ktorí navštívili krajiny postihnuté vírusom Zika, nemôžu darovať krv 28 dní od opustenia týchto oblastí. Platí to až do odvolania, informuje Národná transfúzna služba (NTS) SR na svojom webe. Ide o krajiny Južnej a Strednej Ameriky vrátane Karibskej oblasti a tiež Kapverdských ostrovov. Prípad nakazenia vírusom prostredníctvom transfúzie krvi potvrdila Brazília.
      Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v cestovnom odporúčaní radí ženám, aby zvážili plánovanú cestu do dotknutých oblastí. Viacerí odborníci sa totiž domnievajú, že práve vírus Zika je zodpovedný za nárast počtu novonarodených detí s abnormálne malými hlavičkami, teda defektom známym ako mikrocefália. MZVaEZ sleduje situáciu cez veľvyslanectvá konzultáciami so zahraničnými partnermi a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).
      Zika je vírus prenášaný komármi. Môže sa prenášať aj cez placentu z matky na dieťa, potvrdené boli aj prípady prenosu pohlavným stykom či cez transfúziu krvi. Podľa WHO naň zatiaľ neexistuje vakcína ani účinná liečba. Jediným spôsobom jeho zvládnutia je tak zatiaľ zníženie populácie komárov.
      Ľudia by v postihnutých krajinách mali dodržiavať viaceré preventívne opatrenia zabezpečujúce ochranu pred uštipnutím komárom. Po návrate tiež treba sledovať svoj zdravotný stav a v prípade objavenia príznakov informovať o ceste lekára.
      WHO v rámci prevencie odporúča použiť repelenty, ktoré by mali obsahovať 30 percent aktívnej látky DEET. Tiež radí zakrývať sa oblečením s dlhými rukávmi a nohavicami, vyprázdňovať a čistiť nádoby, kde by sa mohla udržiavať voda ako miesto na množenie komárov, a spať pod ochrannými sieťkami.
      Príznaky sú obvykle mierne a trvajú dva až sedem dní. Medzi hlavné patrí zvýšená teplota, bolesti kĺbov, možné sú aj opuchy najmä menších kĺbov na rukách a nohách, makulo-papulárne vyrážky šíriace sa z tváre na telo, zápal spojoviek a všeobecné, chrípke podobné príznaky. Inkubačná doba je tri až 12 dní.
      Podľa dostupných informácií až u 80 percent nakazených môže infekcia prebiehať bez klinických príznakov a infikovaná osoba nezistí, že má Zika vírus. Približne 20 percent nakazených osôb vírusom Zika má príznaky ochorenia. "Liečba príznakov spočíva v podávaní bežne dostupných liekov proti bolesti a horúčke a v dostatočnom prísune tekutín. Špecifická liečba zatiaľ neexistuje," dodala Skalická.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.