Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Na vybudovanie alzheimer centra v Mošovciach chce ŽSK získať aj fondy EÚ

Kategória: Spravodajstvo

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) pokračuje v zámere vybudovania centra Pod Lipami v Mošovciach. 

Mošovce 3. februára (TASR) - Financie na realizáciu sociálneho a zdravotníckeho zariadenia v okrese Turčianske Teplice, ktoré bude slúžiť ľuďom s neurodegeneratívnym ochorením mozgu, chce zabezpečiť aj z fondov Európskej únie.
      "Aktuálne je spracovaná projektová dokumentácia, ktorá je spolu so všetkými podkladmi odovzdaná na stavebný úrad v Turčianskych Tepliciach, kde čakáme na vydanie územného rozhodnutia," informovala TASR hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.
      Celý proces prípravy na územné konanie bol podľa nej predĺžený v dôsledku nevysporiadaných pozemkov v areáli budovy. "Po vydaní územného rozhodnutia bude nasledovať žiadosť o vydanie stavebného povolenia," ozrejmila.
      ŽSK v tejto chvíli vyvíja aktivity s cieľom získať finančné prostriedky na realizáciu projektu. "Okrem toho sa bude uchádzať aj o prostriedky z európskych finančných zdrojov, nové výzvy budú ohlásené v novom programovacom období," dodala Remencová.
      Zámerom žilinskej krajskej samosprávy je pokryť dopyt po službe tohto typu a gerontopsychiatrických lôžkach, ktoré v kraji chýbajú. Zriadenie centra odobrili krajskí poslanci ešte na svojom rokovaní v septembri 2018.
      Alzheimer-geronto centrum má vzniknúť v už nevyužívaných priestoroch a areáli bývalej spojenej školy v Mošovciach. Časť priestorov, a to budovu školy, využije samosprávny kraj na zriadenie centra pre ľudí trpiacich alzheimerom, bývalý internát na zriadenie gerontopsychiatrického oddelenia s 32 lôžkami. Bývalá recepcia by okrem tohto účelu slúžila i ako rehabilitačné zázemie pre obe služby. Malý dom v areáli školy zase ako ubytovacie zariadenie pre rodiny. Náklady na vybudovanie centra odhadol ŽSK na 4,8 milióna eur.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.