Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Najčastejšou príčinou invalidity boli v 1. polroku nádorové ochorenia

Kategória: Spravodajstvo

Najčastejšou príčinou invalidity boli v 1. polroku nádorové ochorenia. Posudkoví lekári Sociálnej poisťovne (SP) v období od januára do konca júna 2017 vyhodnotili najčastejšie zdravotné postihnutia, ktoré boli rozhodujúce na uznanie invalidity.

Bratislava 8. septembra (TASR) - V kategórií osôb s mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť viac ako 70 % uznali invaliditu celkovo v 2929 prípadoch, z toho bolo 1668 mužov a 1261 žien. Najčastejším dôvodom priznania nároku na invalidný dôchodok v tejto kategórii boli nádorové ochorenia, a to v 1455 prípadoch.
      Za nimi nasledovali choroby obehovej sústavy (331 prípadov) a duševné ochorenia a poruchy správania (314 prípadov).
      Invaliditu s mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v rozpätí viac ako 40 % až 70 % posudkoví lekári uznali 8630 poistencom, z toho bolo 4285 mužov a 4345 žien. Najčastejšiu skupinu ochorení pritom predstavovali choroby svalov, kostrového a spojivového tkaniva. Ich počet sa vyšplhal na 2891 prípadov.
      Nasledujú duševné poruchy a poruchy správania, ktorých SP eviduje v 1342 prípadoch. Choroby obehovej sústavy boli tretím najčastejším dôvodom uznania invalidity pre 786 poistencov.
      TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.