Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Najviac onkologických pacientov na Slovensku je v Nitrianskom kraji

Kategória: Spravodajstvo

Slovensko je krajinou s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka na svete a druhou v počte karcinómu pankreasu.

Nitra 6. marca (TASR) – Slovensko je krajinou s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka na svete a druhou v počte karcinómu pankreasu. Štatistiky ukazujú, že v rámci Slovenska je na tom najhoršie Nitriansky kraj, ktorý vykazuje najvyšší počet onkologických ochorení na počet obyvateľov. Uviedol to dnes primár oddelenia klinickej onkológie a rádioterapie Fakultnej nemocnice Nitra Juraj Detvay.
      Ako skonštatoval, nitrianska nemocnica zareagovala na nárast onkologických ochorení v regióne rozširovaním kapacity a rekonštrukciou oddelenia radiačnej a klinickej onkológie. Jeho priestory od dnešného dňa okrem toho zdobia aj výtvarné diela od umelcov z neďalekej obce Mojmírovce. S myšlienkou výstavy prišla pacientka onkológie Anna Müllerová. „A vďaka nej prišlo do novootvorených priestorov umenie. Zriadili sme stálu expozíciu a plánujeme tieto diela aj obmieňať. Veríme, že nám svoje práce poskytnú aj ďalší amatérski a profesionálni autori a v tejto činnosti budeme môcť pokračovať ďalej,“ uviedol Detvay.
      Ako doplnil, nové pracovisko ambulantnej chemoterapie disponuje tromi miestami pre výkon punkcií a dvomi miestami pre vykonávanie odberov. Okrem toho je tu zriadených 25 aplikačných miest, čo predstavuje 39-percentný nárast kapacity oddelenia v porovnaní s predchádzajúcim stavom. V zrekonštruovaných priestoroch okrem toho vznikla aj nová riediareň cytostatík.
      „Cieľom rekonštrukcie bolo predovšetkým skvalitnenie starostlivosti o onkologických pacientov. Výstava obrazov, ktorú sme dnes otvorili, má nemalou mierou prispieť k zútulneniu a skrášleniu priestorov pre pacientov bojujúcich so zákernou chorobou,“ dodal Detvay.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.