Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Nemocnica Zvolen žiada od BBSK zníženie nájomného

Kategória: Spravodajstvo

Podľa firmy Nemocnica Zvolen, dcéry firmy Agel SK, je súčasné nájomné 500-tisíc eur ročne nereálne a chce platiť 51-tisíc eur ročne.

ZVOLEN 6. augusta (SITA) - Zníženie nájomného za zvolenskú nemocnicu o 89 percent - zo súčasných 500-tisíc na 51-tisíc eur ročne žiada od Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) firma Nemocnica Zvolen, dcéra spoločnosti Agel SK. Tá má zvolenskú nemocnicu v prenájme od júla 2010. Informoval o tom na stredajšej tlačovej besede predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ Nemocnice Zvolen Jozef Botka spolu s primátormi Zvolena, Detvy a Krupiny Miroslavom Kuseinom, Jánom Šufliarskym a Radoslavom Vazanom, ktorí sú zároveň poslancami BBSK a predkladateľmi návrhu na zníženie nájomného na najbližšie zasadnutie krajského zastupiteľstva. 

Ako uviedol Botka, platiť dlhodobo nájomné 500-tisíc eur ročne je nereálne, a ak by sa nepodarilo uzavrieť novú zmluvu s nižším nájomným, znamenalo by to zastavenie všetkých pripravených investícií do modernizácie nemocnice a iba udržiavanie jej základnej prevádzky. Na otázku, či by v takom prípade Nemocnica Zvolen od súčasnej zmluvy odstúpila a prenajatý majetok vrátila, nevedel odpovedať s tým, že by o tom rozhodovali akcionári Agelu. Pripomenul, že BBSK za svoje zvyšné nemocnice – v Žiari nad Hronom, Rimavskej Sobote a Lučenci, dostáva nájomné po 51-tisíc a 70-tisíc eur ročne. 

"Chceme rovnoprávne podmienky ako ostatné nemocnice. Nežiadame o nič viac, nežiadame o žiadne dotácie. Nie sme za súčasnej situácie schopní platiť 500-tisíc eur ročné nájomné a ani to nepovažujeme za správne,“ povedal Botka. Verí, že väčšina krajských poslancov návrh na zníženie nájmu podporí, hoci vedenie BBSK s ním nesúhlasí. Uznáva, že súčasnú nájomnú zmluvu firma podpísala dobrovoľne a výška nájomného je výsledkom jej najvyššej ponuky v súťaži. Situácia sa však podľa neho odvtedy nepredpokladane zmenila, keď na základe nových zákonov vzrástli mzdy zdravotníckych pracovníkov zvolenskej nemocnice o 60-tisíc eur mesačne a navyše sa znížili príjmy od najväčšej zdravotnej poisťovne. 

Podľa poslanca Kuseina úlohou BBSK nie je získavať finančné prostriedky od nemocnice, ale vytvárať podmienky na kvalitnú zdravotnú starostlivosť, ktorú spoločnosť Agel ponúka. Navrhované zníženie nájomného nevníma tak, že by BBSK a jeho obyvatelia mali sanovať zlé manažérske rozhodnutie súkromnej firmy. Občanov podľa neho nezaujíma, či bude Agel platiť BBSK 500-tisíc alebo 51-tisíc eur, ale či dostanú kvalitnú zdravotnú starostlivosť. „Za tie štyri roky, ktoré tu Agel pôsobil, dostal na vyššiu kvalitatívnu úroveň služby, aj to zariadenie. A keď dnes je niekde na úrovni mínus 1,6 milióna eur, nemá priestor na to, aby investoval do ďalších zariadení. Jednoducho prestane investovať a bude to stagnovať a určite dôjde k ohrozeniu kvality zdravotnej starostlivosti,“ povedal Kusein. 

Predseda BBSK Marian Kotleba so znížením nájomného za zvolenskú nemocnicu nesúhlasí a vníma ho ako ukrátenie kraja a jej občanov. Vedenie kraja aktuálne udelilo Nemocnici Zvolen pokutu 100-tisíc eur za nezaplatené nájomné. Podľa Botku je už nájomné vyrovnané, proti pokute sa firma odvolala. 

Zvolenskú nemocnicu s poliklinikou si firma Nemocnica Zvolen prenajala od BBSK od začiatku júla 2010 na 25 rokov s opciou na ďalších 15 rokov. Od decembra 2010 si Nemocnica Zvolen na 25 rokov prenajala od mesta Krupina za päťtisíc eur ročne aj krupinskú nemocnicu, ktorá sa tak stala pobočkou zvolenskej. Aktuálne podľa Botku zvolenská nemocnica ročne ošetrí takmer 17-tisíc hospitalizovaných pacientov a ambulantne vyše 120-tisíc pacientov, vykoná viac ako 3 500 operácií a takmer tisíc pôrodov. 

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.