Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Nepáči sa mu vývoj v zdravotníctve, chce hovoriť s V. Čislákom

Kategória: Spravodajstvo

Prezident SR Andrej Kiska chce hovoriť s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom o situácii v zdravotníctve.

Bratislava 12. februára (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska chce hovoriť s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom o situácii v zdravotníctve. So súčasným vývojom nie je spokojný. Ako avizoval po dnešnom stretnutí so zástupcami sestier, v najbližšom čase ho preto pozve na dôkladný rozhovor, v ktorom sa bude pýtať, čo ešte plánuje rezort zdravotníctva do budúcoročných parlamentných volieb urobiť.
      "Dnes to nebolo o tom, aby som vyjadroval podporu konkrétnym požiadavkám, ale aby som sa pýtal, pretože zdravotné sestry vidia pomery v zdravotníctve v každodennej realite," uviedol na margo stretnutia Kiska. Hlava štátu nie je vôbec spokojná s tým, ako sa veci v zdravotníctve vyvíjajú. "Skôr by sa dalo povedať, že sa nevyvíjajú."
      Prezident poukázal, že napriek zmene na pozícii ministra zdravotníctva verejnosť a pacienti stále čakajú na jasné rozhodnutia, ktoré by predchádzali prípadom, ako bola kauza piešťanského CT. "Každý pritom vie, že sa v systéme stráca veľa peňazí v neprospech pacienta," doplnil Kiska.
      Sestry dnes na spoločnom stretnutí požiadali hlavu štátu o podporu v boji za riešenie ich platovej otázky. Zástupcovia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) na čele s prezidentkou Ivetou Lazorovou chcú, aby prezident nepodpísal pripravovaný zákon o odmeňovaní zdravotníkov, pokiaľ ho rezort presadí napriek množstvu pripomienok z ich radov.
      Sestry tiež upozornili najvyššieho ústavného činiteľa na demografický vývoj v tomto povolaní. "O niekoľko rokov sa nebude kto mať starať o našich pacientov," poukázala Lazorová.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.