Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Nižšie platby by spôsobili platobnú neschopnosť regionálnych nemocníc

Kategória: Spravodajstvo

Pokiaľ do zdravotníctva nepríde v viac peňazí, malé a stredné nemocnice by mohli skončiť v platobnej neschopnosti.

Bratislava 23. júla (TASR) - Pokiaľ do zdravotníctva nepríde v viac peňazí, malé a stredné nemocnice by mohli skončiť v platobnej neschopnosti. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) po stredajšom (22.7.) rokovaní s Všeobecnou zdravotnou poisťovňou upozornila, že pre chýbajúce zdroje jej môže najväčšia poisťovňa na jeseň znížiť platby. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že peniaze budú.
      "VšZP na rokovaní deklarovala, že ak k 1.10.2015 nebudú navýšené zdroje pre zdravotné poisťovne na pokrytie zákonného zvýšenia miezd, VšZP zníži vo štvrtom kvartáli platby pre zariadenia združené v ANS o sumu zodpovedajúcu navýšeniu na dva kvartály 2015, čo by spôsobilo platobnú neschopnosť nemocníc a riziko nevyplatenia miezd zamestnancom," informovala ANS. O situácii chcú zástupcovia asociácie hovoriť s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom a šéfom parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richardom Rašim.
      Ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti rokuje s ministerstvom financií o rozpustení rezervy 50 miliónov eur. "Peniaze určite budú," deklaroval hovorca rezortu Peter Bubbla. Minister je podľa jeho slov pripravený s nemocnicami rokovať. "Tak ako v prípade všetkých našich stavovských či profesných združení platí, že keď príde požiadavka, sme pripravení sadnúť si za spoločný rokovací stôl," doplnil.
      Vyše 60 neštátnych nemocníc, ktoré združuje ANS, potrebuje v tomto roku približne 20 miliónov eur na to, aby vykryli náklady spojené s tohtoročným zákonným zvýšením platov lekárov a zvýšením minimálnej mzdy pre všetkých pracovníkov. Upozorňujú na to od vlaňajšieho októbra.
      ANS nedávno odhadla, že tento rok bude v zdravotníctve chýbať 240 miliónov eur. Pokiaľ štát nedofinancuje zdravotníctvo, má byť situácia podobná aj na budúci rok. Pri zvýšení minimálnej mzdy na 400 eur má byť výpadok vyšší o ďalších 40 miliónov eur.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.