Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Nová magnetická rezonancia v nemocnici v Šaci je aj pre klaustrofóbov

Kategória: Spravodajstvo

Nové pracovisko magnetickej rezonancie s otvoreným magnetom, jediným svojho druhu na Slovensku, dnes slávnostne otvorili v nemocnici v košickej Šaci.

Košice 23. mája (TASR) – Nové pracovisko magnetickej rezonancie s otvoreným magnetom, jediným svojho druhu na Slovensku, dnes slávnostne otvorili v nemocnici v košickej Šaci. Celková výška investície na projekt s podporou eurofondov predstavuje takmer dva milióny eur. "Takéto magnety sú v strednej Európe dosiaľ dva, jeden je v nemeckom Heidelbergu a druhý u nás," uviedol pre novinárov riaditeľ Nemocnice Košice – Šaca, a.s., 1. súkromná nemocnica Ján Slávik.
      Nové vybavenie na Klinike rádiológie vďaka otvorenému magnetu Hitachi Oasis 1,2 Tesla umožňuje vyšetrovať všetky kategórie pacientov, aj takých, ktorí trpia klaustrofóbiou, čiže chorobným strachom z uzavretého priestoru. "Jeho prednosťou je aj možnosť vyšetrovať pacientov s morbídnou obezitou. Vďaka otvorenému priestoru je personálu umožnený prístup k pacientovi z každej strany, čo je možné využiť aj na podporu rodičov pri ustráchaných deťoch – držanie za ruku počas vyšetrenia. Samozrejmosťou je aj využitie anestézy počas vyšetrenia," priblížil Slávik.
      Výhody zlepšujú komfort tohto časovo náročného vyšetrenia. Podľa nemocnice, ktorú manažérsky riadi skupina Agel, dôjde aj k skráteniu čakacej doby na vyšetrenie pre pacientov z celého Slovenska. Investícia do zakúpenia technológie predstavuje 1.983.422 eur, z čoho 1.422.834 eur išlo ako nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ.
      Na novom pracovisku je k dispozícii aj celý rad cievok pre jednotlivé oblasti ľudského tela. "Hlavné indikácie sú vyšetrenia mäkkých tkanív, brucha, panvy, mozgu, chrbtových platničiek. Môžeme vyšetriť svaly, šľachy, kĺby ramena, kolena, zápästia, členka, ale aj iných kĺbov podľa potreby. MR vyšetrenie je ideálne aj na vyšetrenie žlčových ciest, pankreasu, orgánov panvy, pretože poskytuje dostatočné množstvo informácií na stanovenie diagnózy," uviedla prednostka Kliniky rádiológie Tatiana Muchová.
      Na slávnosti sa zúčastnili predstavitelia nemocnice a spoločnosti Agel, ako aj košický primátor Richard Raši. Podľa predsedu predstavenstva spoločnosti Agel SK Milana Leckéšiho ide o ďalší krok v napĺňaní cieľa poskytovať vysoko odbornú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť. 
      V priestoroch nemocnice zároveň dnes predstavili aj novú výdajňu zdravotníckych potrieb, pre pacientov je v ponuke i dodávka zdravotníckych pomôcok domov.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.