Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Novorodencov balia do špeciálneho darčekového prebalu

Kategória: Spravodajstvo

Vo vranovskej nemocnici balia novorodencov do špeciálneho darčekového prebalu. Zaviedli tu tiež tzv. muzikoterapiu, ktorá má upokojiť bábätká i mamičky.

Vranov nad Topľou 1. júna (TASR) – Vo vranovskej nemocnici balia novorodencov do špeciálneho darčekového prebalu. Zaviedli tu tiež tzv. muzikoterapiu, ktorá má upokojiť bábätká i mamičky. Novinky na novorodeneckom oddelení sa rozhodli predstaviť symbolicky na Medzinárodný deň detí.
      Nápad s novorodeneckými balíčkami vznikol v období Mikuláša až Vianoc, kedy sa v médiách objavovali fotky detí v mikulášskych čiapkach a čižmách. "Je to aj obdobie, kedy sa dávajú darčeky. Nám sa to tak spojilo do myšlienky, že my tu predsa máme tie najkrajšie darčeky," priblížila pre TASR vedúca lekárka neonatologického oddelenia Jana Jenčová s tým, že chceli, aby si mamička a príbuzní mohli z nemocnice odniesť čo najkrajšiu spomienku. "Ale hlavne, aby si tento nádherný okamih, akým je narodenie dieťaťa, uchovali v čo najkrajšom svetle," spomenula.
      Detičky preto vkladajú do saténového návleku s mašľou. "Hneď po pôrode, bondingu a po prvom ošetrení dieťaťa pripravíme takýto darček. Takto upravené ich ukážeme rodičom a príbuzným, ktorí si môžu svoje 'darčeky' odfotiť," doplnila.
      Ďalšou novinkou na oddelení je tzv. muzikoterapia. Ide o reakciu na jednu z požiadaviek mamičiek. Začínali s inštrumentálnymi uspávankami, ktoré skúšobne púšťali deťom na oddelení počas observácie alebo deťom, ktoré matky opustili.
      "Výsledok nás milo prekvapil, detičky boli omnoho pokojnejšie a usmievali sa. Preto sme následne na roomingové izby inštalovali rádiá, v ktorých sú nahraté uspávanky. Mamičky si môžu vybrať, kedy ich pustia svojim ratolestiam," priblížila pre TASR vedúca sestra Darina Cichá.
      Odozvy sú podľa jej slov pozitívne. "Do budúcna by sme chceli rozšíriť repertoár aj o pesničky, ktoré si mamičky obľúbili, prípadne ich počúvali ešte v tehotenstve, samozrejme, s naším súhlasom," uzavrela.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.