Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Nový urgentný príjem vo Vranove pomôže akútnym pacientom

Kategória: Spravodajstvo

Vo vranovskej nemocnici Sveta zdravia pribudol nový urgentný príjem.

Vranov nad Topľou 29. mája (TASR) - Vo vranovskej nemocnici Sveta zdravia pribudol nový urgentný príjem. Pracovisko s moderným zázemím chce poskytovať rýchlejšiu a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť o akútnych pacientov. 
      Nový urgentný príjem pozostáva z troch príjmových ambulancií, a to chirurgickej, neurologickej a internej. Ďalej ide o observačnú miestnosť s piatimi lôžkami, zákrokovú miestnosť, priestory pre röntgenovú a CT diagnostiku. 
      Odborný personál a všetky pracoviská sú sústredené na prízemí, na jednom mieste. V ich blízkosti funguje oddelenie multiodborovej intenzívnej medicíny OMIS, ktoré uviedli do prevádzky počas minulého leta. Nový koncept urgentnej starostlivosti vo Vranove si vyžiadal celkovo 385.000 eur, uviedol Tomáš Kráľ zo spoločnosti Svet zdravia.
      Pacient už nemusí prekonávať veľké vzdialenosti v rámci oddelení ako v minulosti. "Vieme, kde ho máme zložiť a že sa mu bude okamžite venovať daný odborník, ktorý nadviaže na prvotnú zdravotnú starostlivosť započatú v teréne," podčiarkla význam vranovského urgentu Adriana Kilianová zo záchrannej zdravotnej služby Falck. 
      Pracovisko má k dispozícii mobilné röntgenové a ultrazvukové prístroje, ktoré prispievajú k flexibilnejšej a rýchlejšej diagnostike. "Hlavnou výhodou urgentného príjmu je podstatné urýchlenie diagnostiky a liečby akútnych ochorení a vo výraznej miere cievnych mozgových príhod ischemických," informovala neurologička Lenka Dudašová Lidíková.
      Ako ďalej uviedla, vďaka novej organizácii urgentu dokážu podať pacientovi s akútnou cievnou mozgovou príhodou trombolýzu do 51 minút, čo je v priemere o 27 minút kratší čas ako vlani. Slovenský priemer sa pohybuje na úrovni 72 a medzinárodný 59 minút.
      Výhody nového pracoviska už potvrdila prax. "Minulý týždeň sme podávali trombolytickú liečbu 85-ročnej pacientke, ktorá mala problém s motorikou a rečou. Po liečbe sa jej stav úplne upravil. Čím je teda liečba podávaná neskôr, tým je väčšie riziko komplikácií a menšia šanca na zlepšenie stavu pacienta," ozrejmila Dudašová Lidíková. 
      Vranovská nemocnica má okrem urgentu ďalšiu novinku. Dnes tu uviedli oficiálne do prevádzky centrálny dispečing pre nemocnice vo Vranove, Humennom, Michalovciach a Trebišove. Cieľom je skracovať prepravné časy a čakacie lehoty pacientov. Do nového dispečingu a zdravotníckych vozidiel investovali približne 375.000 eur.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.