Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

O predčasný starobný dôchodok dôchodca príde, aj keď pracuje v inej krajine EÚ

Kategória: Spravodajstvo

Sociálna poisťovňa upozorňuje poberateľov predčasných starobných dôchodkov, že ak im vznikne povinné dôchodkové poistenie v Rakúsku či v ktorejkoľvek inej krajine Európskej únie (EÚ), poisťovňa výplatu ich predčasného dôchodku zastaví.

Bratislava 17. marca (TASR) - Sociálna poisťovňa upozorňuje poberateľov predčasných starobných dôchodkov, že ak im vznikne povinné dôchodkové poistenie v Rakúsku či v ktorejkoľvek inej krajine Európskej únie (EÚ), poisťovňa výplatu ich predčasného dôchodku zastaví. 
      Podľa nariadenia EÚ totiž každý členský štát zohľadní podobné fakty alebo udalosti, ktoré sa vyskytli v ktoromkoľvek členskom štáte, ako keby sa stali na jeho vlastnom území.
      Zákon o sociálnom poistení neumožňuje súbeh poberania predčasného starobného dôchodku a povinného dôchodkového poistenia zamestnanca (vrátane zamestnanca, ktorý vykonáva pracovnú činnosť na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti) alebo samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO). Platí to aj pre slovenských občanov, ktorí chcú pracovať v EÚ, ale aj v štáte, ktorý je členom Európskeho združenia voľného obchodu teda Švajčiarsko, Islandská republika, Nórske kráľovstvo a Lichtenštajnské kniežactvo.
      Taktiež to platí v štáte, s ktorým má Slovenská republika uzatvorenú medzinárodnú zmluvu o sociálnom poistení, ktorá má prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky. Ak tam občan SR začne vykonávať pracovnú činnosť a bude povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec alebo SZČO, nemá na Slovensku nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku.
      Poberateľ predčasného starobného dôchodku, ktorý je v zahraničí povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec alebo SZČO, je povinný túto skutočnosť oznámiť Sociálnej poisťovni.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.