Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Online monitorovanie záchraniek nesplnilo očakávania

Kategória: Spravodajstvo

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR čaká na peniaze, aby mohlo záchranárom zabezpečiť kvalitnejšiu techniku.

BRATISLAVA 31. júla (SITA) - Na konci uplynulého roka sa na Slovensku začal testovať systém AVL (automatická lokalizácia vozidiel), ktorý v reálnom čase monitoruje pohyb záchraniek. Do ostrej prevádzky sa mal dostať ešte v prvom štvrťroku toho roka, no nestalo sa tak. Testovaný systém nesplnil očakávania. Podľa Jozefa Minára z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR sa monitorovacie zariadenie ukázalo ako nevyhovujúce. Službu zabezpečoval záchranárom Slovak Telekom, a to bezplatne na dva roky. Malo ísť o kompenzáciu za problematickú zmluvu ešte z roku 2012.

V rámci tohto bezplatného balíčka boli dodané len základné technické zariadenia, ktoré však v praxi záchranárom nestačia. "Momentálne hľadáme iné riešenia, ktoré skvalitnia koordináciu síl a prostriedkov záchrannej zdravotnej služby tak, aby bola ešte lepšie zabezpečená jej dostupnosť a nepretržitosť pre občanov SR," uviedol Minár. 

Minár pripomína, že lokalizačný systém slúži na koordinovanie, nie navigovanie záchrannej zdravotnej služby. AVL poskytuje operátorom informáciu o aktuálnej polohe každej sanitky, či smeruje na zásah, do nemocnice, alebo sa vracia na stanicu, či je voľná alebo s pacientom, ako aj to či má zapnutý maják. Systém zaznamenáva na mapovom podklade pohyb sanitky, akou rýchlosťou sa pohybuje, ako dlho jej potrvá, kým sa dostane k pacientovi. 

Podľa Minára je monitorovací systém vo svete bežný, vo väčšine štátov Európskej únie patrí k štandardom, používajú ho v Česku, Rakúsku, Poľsku a zaviesť ho plánuje aj Maďarsko.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.