Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Pacienti so sklerózou multiplex sa zapoja do maratónu

Kategória: Spravodajstvo

Desiatky pacientov s ochorením roztrúsená skleróza, ich príbuzní, priatelia, lekári či fyzioterapeuti sa zapoja v sobotu 5. marca do 24-hodinového Maratónu so sklerózou multiplex – MaRS 2016.

Piešťany 1. marca (TASR) – Desiatky pacientov s ochorením roztrúsená skleróza, ich príbuzní, priatelia, lekári či fyzioterapeuti sa zapoja v sobotu 5. marca do 24-hodinového Maratónu so sklerózou multiplex – MaRS 2016. Bude sa konať vo Fitness SiTy v Piešťanoch od 13.30 do 15.30 hodiny, ale účastníci môžu cvičiť aj doma. Akciu pripravuje pre Českú republiku a časť Slovenska Nadačný fond Impuls. MaRS má za úlohu upozorniť nielen na ochorenie, ale predovšetkým na skutočnosť, ako pohyb týmto pacientom prospieva.
      K maratónu sa podobne ako minulý rok pripoja členovia klubov sklerózy multiplex (SM) z Trnavy, Považskej Bystrice i Piešťan. "Tento rok po prvý raz môžu cvičiť ľudia z domu, stačí, keď sa pri cvičení vyfotia a pošlú fotografiu organizátorom – pripočítajú sa tak automaticky k účastníkom. Vo fitnes si okrem klasického kruhového tréningu môžu zacvičiť pilates pod dohľadom fyzioterapeutky alebo si vyskúšať s trénerom stabilizačný a mobilizačný systém. Pripájame sa k akcii už druhýkrát, vlani si prišlo zacvičiť 70 ľudí, teraz dúfame, že nás pribudne," uviedla prezidentka Slovenského zväzu SM Jarmila Fajnorová.
      Na MaRS-e sa tento rok zúčastnia aj záujemcovia z najmenej 20 českých a moravských miest, tiež francúzskeho Rennes a švajčiarskeho Valens. Podobne ako inde aj v Piešťanoch bude vstupné na akciu dobrovoľné, prípadný výťažok poputuje na nákup rehabilitačných pomôcok. 
      Skleróza  multiplex je chronické zápalové ochorenie centrálneho nervového systému, ktorého príčina nie je doteraz známa. Prepuká väčšinou v mladšom veku, častejšie postihuje ženy. Pre SM je typické striedanie obdobia záchvatov (atakov) a obdobia zdanlivého pokoja. Tento proces je nepredvídateľný, a preto i liečba či prevencia je ťažká. Na celom svete trpí roztrúsenou sklerózou 2,5 milióna ľudí, na Slovensku sa odhaduje počet pacientov na 8000.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.