Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Pacientov s nádormi v mozgu lieči ÚVN novým revolučným prístrojom

Kategória: Spravodajstvo

Na náročné endoskopické operácie na prednej a strednej báze lebky zakúpila Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) SNP Ružomberok - fakultná nemocnica špeciálny navigačný prístroj za 237.000 eur. Využívať ho bude Klinika otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku. Ružomberská vojenská nemocnica je jediná na Slovensku, ktorá koncentruje pacientov pre tento typ operácií.

Ružomberok 28. júna (TASR) -"Krčné oddelenie je jedným z hlavných pilierov našej nemocnice. Vykonávajú sa tu špičkové výkony, ktoré sa koncentrujú iba u nás. Sú to operácie hypofýzy, ktorá sa nachádza hlboko v mozgu a je tam veľmi ťažký prístup. Je to také územie nikoho. U nás sa už tento pracovný postup stal rutinným," ozrejmil Ladislav Slobodník, zástupca riaditeľa ružomberskej ÚVN.

      Nový prístroj využijú najmä pri chirurgii nádorov v oblasti na hranici mozgovej a nosovej dutiny. Lekárom umožní minimálny traumatický prístup aj k nádorom, ktoré bolo v minulosti možné riešiť len vonkajším prístupom cez lebečnú dutinu. "Táto oblasť je anatomicky veľmi komplikovaná a hraničí s vitálne dôležitými štruktúrami, ktorých poranenie môže byť pre pacienta veľmi rizikové," doplnil. Zariadenie pomáha aj mladším lekárom pri orientácii vo veľmi komplikovanom operačnom prostredí.
      "Starý desaťročný prístroj, ktorý sme doteraz používali, je už zastaraný. Nová technológia nám umožňuje oveľa kvalitnejšiu a rýchlejšiu prácu. Túto technologickú podporu máme zatiaľ ako jediní na Slovensku. Ročne novú navigáciu využijeme pri stovkách pacientov, primárne sme si ju ale zaobstarali pre veľmi závažné prípady, ktorých je za rok približne 50 až 60," doplnil prednosta Kliniky otorinolaryngológie Marián Sičák.
      ÚVN v Ružomberku získala za peniaze od sponzora aj nový ultrazvukový diagnostický prístroj na vyšetrenie mäkkých tkanív a vyšetrovaciu ORL jednotku v celkovej hodnote 50.000 eur.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 

 

 


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.