Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Pálčivým problémom mesta je nedostatok odborných lekárov

Kategória: Spravodajstvo

Pre nedostatok odborných lekárov v Tornali musia obyvatelia mesta za zdravotnou starostlivosťou dochádzať desiatky kilometrov do okolitých okresných miest.

Tornaľa 8. apríla (TASR) - Pre nedostatok odborných lekárov v Tornali musia obyvatelia mesta za zdravotnou starostlivosťou dochádzať desiatky kilometrov do okolitých okresných miest. Podľa primátorky Anny Szögedi ide o problém, ktorý sa časom bude ešte viac prehlbovať, keďže okrem chýbajúceho dermatológa hrozí tiež odchod pľúcneho lekára.
      Nedostatok lekárov v meste pociťujú už dlhší čas. "Chýbajú hlavne odborní lekári, časom však začne byť problém aj so všeobecnými, keďže viacerí sú už v dôchodkovom veku," priblížila primátorka, ktorá s požiadavkou o pomoc pri riešení tohto problému plánuje osloviť Všeobecnú zdravotnú poisťovňu aj Ministerstvo zdravotníctva SR.
      Súvisiacim problémom je aj budova miestnej polikliniky, ktorá niekoľkokrát zmenila majiteľa a ten súčasný nie je vedeniu mesta známy. "Budova v minulosti prešla do vlastníctva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ten ju v roku 2012 predal spoločnosti Andromedes. Tá ju následne predala ďalšiemu vlastníkovi, ktorého nepoznáme," vysvetlila Szögedi.
      Predaj budovy polikliniky, v ktorej sídlia lekári v podnájme, bol podľa slov primátorky chybou. "Bolo by lepšie, keby bola ostala vo vlastníctve mesta. Vďaka tomu by sme vedeli ľahšie dojednávať nájomné zmluvy s lekármi a boli by sme im schopní ponúknuť benefity, pre ktoré by sa im do Tornale oplatilo prísť," konštatovala.
      Problémy s poskytovaním zdravotnej starostlivosti sa v Tornali vyostrili v roku 2012, kedy spoločnosť Andromedes rozviazala pracovný pomer s 12 zamestnancami polikliniky a mesto zostalo niekoľko mesiacov bez röntgenu, rehabilitácie a hrozil aj zánik chirurgickej ambulancie. Samospráve sa však neskôr v spolupráci s lekármi a BBSK podarilo obnoviť prevádzku zrušených lekárskych pracovísk.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.