Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Pediatri chcú očkovaním zabrániť prenosu chrípky na pacienta

Kategória: Spravodajstvo

Pediatri v popradskej nemocnici chcú aktívnym prístupom zabrániť prenosu chrípky na pacienta a v tejto súvislosti sa v pondelok hromadne dali zaočkovať proti tomuto ochoreniu.

Poprad 25. novembra (TASR) –  Pediater Miroslav Repko potvrdil, že chcú prekonať hranicu 70 percent zaočkovanosti u lekárov na ich oddelení a zároveň tak motivovať aj ostatných zdravotníckych pracovníkov v nemocnici.
      „Očkovanie zdravotníkov sme na našom oddelení sledovali v sezóne 2017/2018, kedy bola zaočkovanosť lekárov na úrovni 29 percent. Z pohľadu nelekárskych pracovníkov to boli len štyri percentá, čo približne zodpovedá celoslovenskému priemeru. Tento rok sme o tejto téme viac rozprávali, upozornili sme ich na to, že máme novú tetravalentnú očkovaciu látku a doteraz sme u lekárov zaznamenali dvojnásobný nárast počtu zaočkovaných,“ skonštatoval Repko. Zároveň upozornil, že zdravotnícki pracovníci patria do rizikovej skupiny v súvislosti s chrípkou, keďže pracujú v infekčnom prostredí, môžu sa nakaziť od chorých pacientov a preniesť chorobu domov. Zároveň môžu byť zdrojom nákazy a nakaziť tak iných pacientov. „Možno my pediatri sme ešte citlivejší na toto, pretože pracujeme s deťmi, aj zdravými, ale aj s kriticky chorými. Práve preto si myslím, že je dôležité o tom hovoriť a očkovať sa proti chrípke,“ zdôraznil Repko s tým, že najideálnejší čas na očkovanie je štyri až šesť týždňov pred začiatkom chrípkovej sezóny, teda do konca roka, prípadne začiatkom toho budúceho.
      Aj preto lekári z pediatrie organizujú vakcinačné dni v popradskej nemocnici a dávajú tak priestor zaočkovať sa aj zdravotníkom z iných oddelení. „Okrem zníženia rizika cirkulácie vírusu chrípky v nemocnici, má organizované očkovanie na pracovisku za cieľ zabezpečiť plynulý chod nemocnice, zamedziť absenciám nášho personálu a postarať sa tak na 100 percent o našich pacientov v období chrípkových epidémií,“ dodáva medicínsky riaditeľ Nemocnice Poprad, a. s., Miloš Kňaze.
      Primárka pediatrie s JIS Beáta Šoltýsová upozornila, že na ich oddelení ležia mnohí pacienti, pre ktorých by mohol mať kontakt s personálom nakazeným chrípkou závažné dôsledky. „Preto sa snažíme, aby k pacientom, ktorí majú oslabený imunitný systém, alebo deťom ležiacim na JIS, mali prístup len zaočkovaní lekári,“ dodáva s tým, že očkovanie prinieslo veľký pokrok v prevencii mnohých ochorení. Víta túto iniciatívu najmä mladých lekárov a verí, že sa zvýši povedomie aj u medicínskych pracovníkov o očkovaní proti chrípke. Zároveň priznala, že nie všetci zdravotníci majú jasné a relevantné informácie o očkovaní, a preto je dôležité toto povedomie zvýšiť.
      Projekt Slovenskej epidemiologickej a vakcionologickej spoločnosti „Chránime našich pacientov. Očkujeme sa proti chrípke“, ktorý pokračuje už piaty rok, vznikol s primárnym cieľom informovať o potrebe očkovania zdravotníkov proti chrípke, a tým chrániť hospitalizovaných pacientov. Z prieskumov vyplýva, že neočkovaní zdravotníci majú 3,4-krát vyššie riziko dostať chrípku, ako neočkovaný zdravý dospelý človek. Napriek tomu sa Slovensko radí medzi krajiny s dlhodobo najnižšou ochranou zdravotníkov očkovaním. „V súčasných legislatívnych podmienkach a podmienkach poisťovní je veľmi zložité a komplikované zabezpečiť organizované hromadné očkovanie zdravotníkov na pracovisku, čo je veľkou bariérou, ktorá významným spôsobom negatívne vplýva na ochotu a záujem o očkovanie u našich zamestnancov,“ uzatvára Kňaze.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.