Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Po odchode sestier nastali v nemocniciach podľa LOZ vážne problémy

Kategória: Spravodajstvo

Približne 600 sestier, ktoré dnes odišli zo slovenských nemocníc, nie je podľa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) možné narýchlo nahradiť pár desiatkami nových a neskúsených ľudí.

Bratislava 1. februára (TASR) – Približne 600 sestier, ktoré dnes odišli zo slovenských nemocníc, nie je podľa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) možné narýchlo nahradiť pár desiatkami nových a neskúsených ľudí. "V nemocniciach nastali bez sestier vážne problémy s plánovanými operáciami, niektoré akútne stavy nie sú riešené ideálnym spôsobom," uviedol v písomnom stanovisku predseda LOZ Peter Visolajský. Vyhlásenia ministerstva zdravotníctva o bezproblémovom chode nemocníc preto označil za zavádzajúce.
      Ak sa situácia v Žilinskom a Prešovskom kraji podľa neho nebude riešiť, v blízkom čase sa môže prístup k adekvátnej zdravotnej starostlivosti rapídne zhoršiť. V žilinskej a prešovskej nemocnici k dnešnému dňu odišlo najviac sestier.
      Lekárski odborári podporujú tak ako sestry zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze. Podľa LOZ treba vytvoriť priestor na konštruktívnu diskusiu. "Pretože bez nej sa nenájdu riešenia a bez riešenia budú ohrození pacienti," dodal Visolajský. LOZ verí, že pod tlakom parlamentu bude konať aj premiér Robert Fico (Smer-SD).
      Ministerstvo zdravotníctva v nedeľu (31.1.) informovalo, že sa im podarilo stabilizovať oddelenia v nemocniciach, z ktorých odchádzajú sestry. Fakultné nemocnice v Žiline a Prešove budú poskytovať nielen akútnu, ale aj odkladnú zdravotnú starostlivosť, avizovalo ministerstvo. "Informácie o tom, že hrozí akýkoľvek krízový stav, nie sú pravdivé," zdôraznila Čižmáriková s tým, že rezort garantuje zdravotnú starostlivosť pre všetkých občanov. Tvrdenia o jej ohrození označilo ministerstvo za klamstvá.
      Mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR pre výpovede sestier chce zvolať líder SDKÚ-DS Pavol Frešo. Parlamentné opozičné strany by chceli zase radšej riešiť situáciu v zdravotníctve na zasadnutí mimoriadneho výboru ako na schôdzi pléna. Pre TASR to dnes uviedli predstavitelia KDH, OĽaNO, Mosta-Híd aj SaS.
       Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016, a to aj napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal. Zdravotníci sa sťažujú, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky.
      Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.