Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Počas utorka skolabovalo pre horúčavy 63 ľudí

Kategória: Spravodajstvo

Počas utorka (7.8) na Slovensku skolabovalo v dôsledku vysokých teplôt 63 ľudí.

Bratislava 8. augusta (TASR) -  Ide o najnižší počet od začiatku minulého týždňa. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová.
      "Najviac výjazdov sme zaznamenali v Banskobystrickom a Prešovskom kraji, v ktorých potrebovalo pomoc záchranárov zhodne po 12 pacientov. Naopak, najmenej to bolo v Trenčianskom kraji, v ktorom skolabovali traja pacienti. Z údajov navyše vyplýva, že seniorov, t.j. ľudí s ročníkom narodenia 1950 a nižšími, bola menšina, len 23 osôb. Vysvetľujeme si to edukáciou v oblasti prevencie a spoluprácou s médiami. Naďalej platí, že viac kolabujú ženy," uviedla Krčová.
      Zdravotnícki záchranári apelujú na verejnosť, aby dbala na prevenciu. "V obedňajších hodinách od 11.00 do 15.00 h je vhodnejšie zdržiavať sa v interiéri a nevystavovať sa slnečným lúčom," pripomína. Zdôrazňuje aj dodržiavanie pitného režimu. "Ideálna je čistá voda, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy," nabáda hovorkyňa záchranárov. Tiež upozorňuje, že kávu treba piť s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy.
      Osobitný zreteľ v tomto prípade treba brať na seniorov, ktorí majú znížený pocit smädu a zabúdajú piť. "Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch," radí Krčová. Ak sa stav zhorší, odporúča kontaktovať tiesňovú linku 155 a postupovať podľa inštrukcií operátora.
      Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v súvislosti s vysokými teplotami výstrahu tretieho stupňa. Počas štvrtka (9.8) môžu teploty na niektorých miestach dosiahnuť až 36 stupňov Celzia.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.