Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Počet akútnych respiračných ochorení vrátane chrípky stúpol

Kategória: Spravodajstvo

 Vo štvrtom kalendárnom týždni roka 2020 stúpol počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku v porovnaní s predchádzajúcim o 15,1 percenta.

Bratislava 24. januára (TASR) – Lekári nahlásili 52.166 prípadov ARO, najviac chorých bolo v Košickom, najmenej v Trenčianskom kraji. Choroba trápila najmä deti do piatich rokov. TASR o tom v piatok informovali z odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
      Chrípku a chrípke podobné ochorenie diagnostikovali lekári v 4958 prípadoch, v porovnaní s predchádzajúcim týždňom je to nárast o 36,7 percenta. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najcitlivejší na ochorenie boli ľudia vo veku 15 až 19 rokov.
      Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu bolo vo štvrtom kalendárnom týždni hlásené spolu v 77 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o 50 materských škôl, 25 základných škôl a dve stredné školy.
      Hlásený bol jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia SARI u 84-ročného muža zo Žilinského kraja. Od začiatku chrípkovej sezóny 2019/2020 bolo hlásených desať prípadov SARI, z nich traja chorí zomreli.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.