Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Počet detí s akútnou leukémiou rastie

Kategória: Spravodajstvo

Prípadov akútnej leukémie v detskom veku pribúda, upozorňujú lekári z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava (DFNsP).

 Bratislava 22. októbra (TASR) – Prípadov akútnej leukémie v detskom veku pribúda, upozorňujú lekári z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava (DFNsP). Od začiatku minulého roka do tohtoročného septembra tam diagnostikovali 90 nových prípadov leukémie.
      „Tento rok sme ju zaznamenali u 40 pacientov. Z nich sme 36 deťom diagnostikovali akútnu lymfoblastovú leukémiu a štyrom akútnu myeloidnú leukémiu,“ priblížila vedúca projektu zameraného na diagnostiku akútnych leukémií v DFNsP Halina Vargová. Kostnú dreň, periférnu krv a likvor vyšetrili v tomto roku u 851 detí z celého Slovenska. Aby bola liečba pacientov čo najúspešnejšia, leukémiu je potrebné zachytiť čo najskôr a správne ju diagnostikovať.
      „Ochorenie špecifikujeme imunofenotypizáciou, teda modernou diagnostickou metódou používanou celosvetovo,“ vysvetlila Vargová. Pre úspešnosť liečby je podľa nej dôležité sledovať jej priebeh a účinnosť či dobu návratu ochorenia od jej začiatku až po ukončenie. Na projekt zameraný na diagnostiku akútnych leukémií prispela Liga proti rakovine (LPR) sumou 9000 eur.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.