Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Počet ľudí s HIV na Slovensku rastie

Kategória: Spravodajstvo

Napriek tomu, že Slovensko naďalej spomedzi štátov Európskej únie patrí k tým s nízkym počtom prípadov HIV infekcie, ich počet rastie.

Bratislava 1. júla (TASR) - Napriek tomu, že Slovensko naďalej spomedzi štátov Európskej únie patrí k tým s nízkym počtom prípadov HIV infekcie, ich počet rastie. Vlani sa od začiatku monitorovania v roku 1985 zaznamenalo najviac prípadov v jednom roku, a to 83. Vyplýva to zo správy o plnení Národného programu prevencie HIV/AIDS, ktorú dnes schválila vláda.
      Od začiatku 21. storočia možno pozorovať na Slovensku vzostupný trend vo výskyte nových prípadov HIV infekcie. Od zavedenia monitorovania v roku 1985 sa medzi Slovákmi zaznamenalo 595 prípadov infekcie vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti.
      Vo väčšine prípadov sa nakazili muži, ktorí mali sex s mužmi. Najviac HIV infikovaných ľudí žije vo väčších mestách, spomedzi krajov je najviac prípadov v Bratislavskom kraji.
      Lekárska veda rozlíšila tri štádiá infekcie vírusom HIV. Prvé je označenie HIV-pozitív a týka sa každej osoby, u ktorej bol priamo alebo nepriamo v krvi dokázaný vírus. Druhé štádium je HIV-pozitív - asociačné ochorenie. Posledné štádium je už samotný AIDS.
      HIV/AIDS sa nedá vyliečiť, ale podávaním liekov možno spomaliť likvidáciu imunitného systému organizmu. V SR je liečba zabezpečená na pracoviskách v Bratislave, Banskej Bystrici, Martine, Košiciach a v Nitre. Vyšetrenie anti-HIV protilátok je v SR prístupné každému, možno ho podstúpiť aj anonymne.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.