Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Podnikatelia sú podozriví z kartelu v súťaži s laboratórnou technikou

Kategória: Spravodajstvo

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR si pre podozrenie z kartelu posvietil na podnikateľov s laboratórnou technikou.

Bratislava 22. júna (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR si pre podozrenie z kartelu posvietil na podnikateľov s laboratórnou technikou. Neohlásené inšpekcie v ich priestoroch vykonal od 7. do 9. júna. Konkurenti sú podozriví, že uzavreli dohodu obmedzujúcu súťaž vyhlásenú v rámci čerpania eurofondov.
      "Podozrenie sa týkalo súťaže vyhlásenej obstarávateľom pôsobiacim v oblasti biomedicíny s hodnotou zákazky presahujúcou tri milióny eur bez DPH. Predmetom zákazky bola dodávka laboratórnej techniky v súvislosti s dobudovaním infraštruktúry v rámci diagnostiky onkologických ochorení," informovala hovorkyňa PMÚ SR Adriana Oľšavská.
      Nakoľko ide o horizontálnu dohodu medzi priamymi konkurentmi, ktoré patria medzi najzávažnejšie porušenia súťažných pravidiel a považujú sa za ťažké kartely, v prípade preukázania takejto dohody hrozí podľa Oľšavskej podnikateľom pokuta až do výšky desať percent z obratu za predchádzajúce uzavreté účtovné obdobie. 
      "Skutočnosť, že úrad uskutočnil inšpekcie neznamená, že dotknuté subjekty porušili súťažné pravidlá, ani neprejudikuje závery prešetrovania," doplnila Oľšavská. Úrad v tejto fáze neposkytuje o prešetrovaní žiadne ďalšie bližšie informácie.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.