Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Polinotikom sa uľavilo, peľ ich už prestane trápiť aj v ďalších dňoch

Kategória: Spravodajstvo

Koniec októbra a november už neprinesú v peľovej situácii žiadne prevratné zmeny. Prognóza na nasledujúce dni je pre polinotikov priaznivá.

Banská Bystrica 23. októbra (TASR) – Koniec októbra a november už neprinesú v peľovej situácii žiadne prevratné zmeny. Prognóza na nasledujúce dni je pre polinotikov priaznivá. Konštatovala to hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.
      Výrazné ochladenie a zrážková činnosť priniesli so sebou v uplynulých dňoch iba minimum peľu v ovzduší na celom území Slovenska. Peľ inváznej ambrózie, ktorý je najvýznamnejším alergénom aj neskorej jesene, dosiahol najvyššie koncentrácie v Košiciach. V ovzduší sa ešte vyskytovali peľové zrná paliny, tráv, mrlíkov i rastlín z čeľade astrovitých a pŕhľavovitých.
      "Koniec októbra a november neprinesú žiadne prevratné zmeny. V ovzduší sa bude vyskytovať už len minimum peľu a vplyvom nočných mrazíkov aj stále sa znižujúce denné koncentrácie spór húb – plesní. Tie ešte môžu polinotikom spôsobiť mierne reakcie," priblížila Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.
      Ako dodala, neskorá jeseň s alergologicky nevýznamnými dennými koncentráciami peľu v ovzduší síce prináša úľavu polinotikom, ale chladné počasie najmä s teplotami okolo nuly môže u citlivých jedincov vyvolať alergiu na chlad. A keďže v tomto období už ľudia začínajú tráviť viac času doma, v uzavretom prostredí, viac pozornosti svojmu zdravotnému stavu musia venovať tí, ktorí sú precitlivelí na niektoré alergény vnútorného prostredia, napríklad na roztoče či srsť domácich miláčikov.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.