Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Posudkoví lekári vlani posúdili takmer 27.748 žiadateľov o invalidný dôchodok

Kategória: Spravodajstvo

Posudkoví lekári Sociálnej poisťovne (SP) v roku 2014 posúdili na základe žiadosti o invalidný dôchodok zdravotný stav 27.748 osôb.

Bratislava 29. januára (TASR) - Posudkoví lekári Sociálnej poisťovne (SP) v roku 2014 posúdili na základe žiadosti o invalidný dôchodok zdravotný stav 27.748 osôb.
      Celkovo bolo novouznaných 22.665 invalidít, pričom z tohto počtu malo určenú mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou 6173 žiadateľov o dávku. V 5083 prípadoch nebola posudkovým lekárom invalidita uznaná, keďže žiadatelia nespĺňali zdravotné kritériá na uznanie invalidity.
      V rámci kontrolnej činnosti poberateľov invalidných dôchodkov posúdili posudkoví lekári pri kontrolnej lekárskej prehliadke 49.087 poberateľov invalidného dôchodku. V 43.987 prípadoch bola naďalej uznaná invalidita s rovnakou mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, ako pri predchádzajúcom posúdení zdravotného stavu. V 3460 prípadoch bolo percento invalidity zvýšené z dôvodu zhoršenia zdravotného stavu. Z dôvodu zlepšenia zdravotného stavu poberateľa dávky bolo znížené percento invalidity v 1250 prípadoch a zrušená invalidita bola v 390 prípadoch.
      Posudkoví lekári SP v rámci lekárskej posudkovej činnosti dôchodkového poistenia posudzujú dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť poistenca na účely určenia invalidity, ktorá je jednou z podmienok nároku na invalidný dôchodok.
      TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.