Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Pozrime sa technike na zúbok: Digital Smile Design – uvidíte svoj nový úsmev skôr, ako sadnete do kresla!

Kategória: Spravodajstvo

Do zubárskeho kresla, nech môže byť akokoľvek pohodlné, si sadáme najmä vtedy, keď nám už bolesť nedá spať, alebo nás doň dotlačia výčitky svedomia zo zanedbanej prevencie.

Bratislava 19. apríla (TASR-OTS) - Do zubárskeho kresla, nech môže byť akokoľvek pohodlné, si sadáme najmä vtedy, keď nám už bolesť nedá spať, alebo nás doň dotlačia výčitky svedomia zo zanedbanej prevencie. Možno by sa nám do ambulancie kráčalo smelšie, ak by sme vedeli, ako to v nej dopadne, či nám tá naša "odvaha" stojí za to. Vidieť výsledok práce stomatológa bez toho, aby sme si sadli do jeho kresla, nie je fikcia. Viac prezradil MUDr. Alexander Schill, primár Schill Dental Clinic v Bratislave a v Žiline.

      -Pracujete s metódou, ktorá je pre mnohých pacientov motivujúca, pomáha pri ich rozhodnutí, či sa vám zveria do rúk a podstúpia ošetrenie?-

      Hovoríme o metóde Digital Smile Design, ktorej princíp je veľmi jednoduchý. Predstavte si, že máte od detstva sfarbené zuby od liekov, alebo nepravidelné, krivé či nejako mechanicky poškodené. Svoj úsmev radšej skrývate, ostýchate sa v spoločnosti, neprejavujete naplno svoju osobnosť. Zubára sa bojíte, lebo neviete, ako to vo výsledku dopadne a či ten proces ošetrenia chrupu bude vôbec stáť za to. Ak by ste však uvideli výsledok našej práce skôr, ako vôbec sadnete do kresla, určite sa rozhodnete rýchlejšie. Budete jednoducho vedieť, prečo podstupujete jednotlivé zákroky. Samozrejme, okrem estetického výsledku, ktorý pacientov neraz pozitívne šokuje, je dôležité i zdravotné hľadisko chrupu. Pekný úsmev je predovšetkým zdravý úsmev.


      -Ako vyzerá postup od prvej návštevy až po rozhodnutie pacienta pre zákrok?-

      Aby sme pacientovi zmenu úsmevu mohli vopred ukázať, máme na klinike malé fotoštúdio, kde ho odfotíme a do pár minút pomocou špeciálneho počítačového programu nadizajnujeme jeho nový úsmev. Potom, ako uvidí svoj nový úsmev na obrázku, rozhodne sa, či pristúpime k druhému kroku. Tým je odtlačok zubov. Môžeme ho urobiť bezprostredne po vizualizácii, aby sme nestrácali čas a pustili sa do modelu nového úsmevu. Približne do dvoch týždňov ho pripravia naši zubní technici a pacient si model môže vyskúšať. Uvidí sa v zrkadle a rozhodne sa, či môžeme začať so zákrokmi potrebnými na finálne riešenie. Všetky tieto kroky sú dôležité, stále pacientovi poskytujú čas rozhodnúť sa a možnosť vidieť na sebe výsledok, ku ktorému sa dopracujeme. Až po odsúhlasení zo strany pacienta sa púšťame do ďalšej práce. Časová i finančná náročnosť ošetrenia chrupu závisí od jeho pôvodného stavu. U niekoho sú to len malé estetické korekcie, plomby, iný si vyžaduje hĺbkové ošetrenie či zložitejšie zákroky.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.