Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Preddavky na zdravotné poistenie sa od januára zvýšili

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 3. januára (TASR) - Minimálna výška preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie pre samoplatiteľov a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) sa od januára zvýšila na 84,77 eura. Novú výšku preddavku treba zaplatiť do 8. februára. Pripomínajú to zdravotné poisťovne.

"Poistné sa vypočítava z priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov," priblížila zdravotná poisťovňa Dôvera. Samoplatitelia tak majú zo zákona povinnosť platiť minimálne mesačné poistné v sume 84,77 eura, tí so zdravotným postihnutím 42,38 eura. Minimálny vymeriavací základ pre SZČO je 605,50 eura a percentuálna sadzba je 14 percent, respektíve sedem percent pre osobu so zdravotným postihnutím. Mesačné poistné je tak minimálne 84,88 eura pre SZČO. V prípade SZČO so zdravotným postihnutím 42,38 eura.

Maximálna suma nie je určená, preddavok sa vypočíta zo skutočných príjmov. "Samostatne zárobkovo činné osoby sa dozvedeli novú výšku preddavku platnú od 1. januára 2023 vo výsledku ročného zúčtovania za rok 2021. V niektorých prípadoch sa však už oznámená výška preddavku môže zmeniť, napríklad z dôvodu, že sa zmenil platiteľ poistného, alebo na základe nových skutočností vznikol nárok na zníženú sadzbu poistného," ozrejmila Všeobecná zdravotná poisťovňa.

U zamestnancov a zamestnávateľov nedochádza k zmene výšky preddavkov na poistné. Za zamestnanca vypočítava, vykazuje a platí preddavok na poistné zamestnávateľ zo skutočne zarobeného príjmu.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.