Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Príspevok na starostlivosť o dieťa šiel pre 1,8 tis. rodičov

Kategória: Spravodajstvo

Naproti tomu rodičovský príspevok, pri poberaní ktorého môžu rodičia pracovať, v minulom roku dostávalo v priemere 142,9 tisíc rodičov mesačne.

BRATISLAVA 14. augusta (SITA) - Príspevok na starostlivosť o dieťa počas minulého roka dostávalo v priemere 1,8 tisíca rodičov mesačne. V porovnaní s rokom 2012 išlo o nárast o priemerne mesačne 56 poberateľov. Ide o príspevok, ktorý slúži na preplatenie preukázateľne vynaložených výdavkov na predškolské zariadenie, či na súkromné opatrovateľky. Úrady práce na tento príspevok vlani vynaložili 5,25 mil. eur. Naproti tomu rodičovský príspevok, pri poberaní ktorého môžu rodičia pracovať, v minulom roku dostávalo v priemere 142,9 tisíc rodičov mesačne. Na vyplácanie rodičovského príspevku štát vlani vynaložil 349,5 mil. eur. Vyplýva to zo správy o sociálnej situácii na Slovensku za minulý rok.

Príspevok na starostlivosť o dieťa sa od 1. januára 2011 zvýšil z maximálnej sumy 164,22 eura na 230 eur mesačne. Zároveň sa ponechalo poskytovanie príspevku v sume 41,10 eura mesačne bez preukazovania výdavkov v tom prípade, ak starostlivosť o dieťa zabezpečuje dospelá fyzická osoba bez živnostenského oprávnenia alebo zárobkovo činný rodič. Rodičovský príspevok v súčasnosti dosahuje 203,2 eura.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.