Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Projekt novej nemocnice sa posúva do ďalšej fázy

Kategória: Spravodajstvo

Rezort zdravotníctva chce ešte pred začatím samotného verejného obstarávania, komunikovať s možnými záujemcami.

BRATISLAVA 5. augusta (SITA) - Projekt novej univerzitnej nemocnice v Bratislave sa dostáva do ďalšej fázy. Po tom, čo si ministerstvo zdravotníctva (MZ) dalo vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti výstavby, chce rozbehnúť diskusiu s potenciálnymi záujemcami. Nové zdravotnícke zariadenia je plánované ako pilotný projekt verejno-súkromného partnerstva.

Ako uviedla hovorkyňa MZ Martina Šoltésová, ide o prípravný proces verejného obstarávania, počas ktorého rezort osloví čo najširší počet potenciálnych záujemcov, ako sú prevádzkovatelia nemocníc, finanční investori a developeri, ktorí by mohli mať záujem o dialóg. Vzniká tak priestor, kde je možné komunikovať, aké majú možnosti záujemcovia, ale aj vysvetliť postoj štátu a požiadavky kladené na investorov," skonštatovala Šoltésová. 

Rezort je presvedčený, že stretnutia mu pomôžu presnejšie zadefinovať verejné obstarávanie, ktoré by chcel vyhlásiť na jeseň tohto roku. V stredu plánuje zverejniť základný popis toho, ako by mala nová nemocnica vyzerať, aké sú očakávania od partnerov ako aj indikatívny harmonogram tendra. Informovanie o plánovaných krokoch považuje MZ za transparentné, zverejňovať chce aj termíny stretnutí možných koncesionárov. 

Nová nemocnica bude okrem poskytovania zdravotnej starostlivosti slúžiť aj vzdelávaniu a výskumu. Plánovaná je v areáli Nemocnice sv. Michala na Patrónke. Podľa prvotných prepočtov, by mohla stáť približne 250 mil. eur. Postaviť a prevádzkovať nemocnicu má súkromný partner, jej vlastníkom by však mal byť štát, ktorý bude garantovať dlhodobú zmluvu so zdravotnou poisťovňou. Výstavba by sa mala začať počas roka 2016, jej ukončenie sa predpokladá koncom roka 2017. Zvládnuť by mala približne 40 tisíc hospitalizácií ročne s tým, že v nej budú len akútne lôžka. Po jej dokončení by sa mali uzatvoriť niektoré už nevyhovujúce budovy bratislavskej univerzitnej nemocnice. O ktoré by malo ísť, MZ zatiaľ nepovedalo.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.