Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Projekt spoločnosti SPOSA posúva autistov k zodpovednosti a samostatnosti

Kategória: Spravodajstvo

Ľudia s autizmom majú po ukončení školskej dochádzky problém začleniť sa do spoločnosti a nájsť si prácu.

Bratislava 29. marca (TASR) – Ľudia s autizmom majú po ukončení školskej dochádzky problém začleniť sa do spoločnosti a nájsť si prácu. Ich údelom je dožiť svoj život v pobytových zariadeniach sociálnych služieb, čím všetky vynaložené finančné prostriedky a námaha, ktorú vynaložili rodičia a učitelia vychádza nazmar. Na tlačovej konferencii k projektu Autisti v práci to povedal Ivan Štubňa, zástupca združenia Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom (SPOSA). 
      Podľa štatistík trpí na Slovensku viac ako 40.000 ľudí poruchami autistického spektra, z toho 80 percent ľudí sú takzvaní funkční autisti, teda ľudia, ktorí môžu byť zamestnaní a nemusia byť odkázaní len na pomoc svojich rodičov alebo sociálneho systému. "Rozhodli sme sa hľadať rýchle a efektívne riešenie, ktoré by pomohlo autistom začleniť sa do spoločnosti," povedal Štubňa, ktorý je zakladateľom projektu Autisti v práci. "Účastníkom projektu sa otvára úplne nový život a postupne sa začlenia do spoločnosti. Pre zamestnávateľa je to príležitosť pochopiť ľudí, ktorí sú iní. Je to zároveň najúčinnejšia forma rozširovania povedomia o autizme," dodal Štubňa.
      Projekt funguje na spolupráci vyškolených koučov a osôb s autizmom. Kouči im pomáhajú v procese sociálnej rehabilitácie a následne im asistujú pri výkone práce. Do projektu je v súčasnosti zapojených tridsať autistov, z ktorých sedemnástim sa podarilo zamestnať a ostatných trinásť je zatiaľ v procese sociálnej rehabilitácie. Autizmus je celoživotná porucha, ktorá sa prejavuje problémami s komunikáciou, so sociálnym správaním, interakciou a predstavivosťou.
      Zamestnávatelia aj účastníci projektu sú s výsledkami spokojní. "Je dôležité žiť s takým človekom, aby sme pochopili jeho požiadavky, obmedzenia ale aj schopnosti a výhody. Autisti si dokážu sami prácu zadeľovať a časom nepotrebujú pomoc kouča. Sú veľmi spoľahliví, precízni a zodpovední," povedala Zuzana Starnovská, komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorá zamestnáva tri osoby s autizmom. Jedným z nich je Milan Rigo, funkčný autista, ktorý sa vďaka projektu zamestnal. 
      SPOSA je rodičovské občianske združenie, ktoré zastupuje záujmy detí, mládeže a dospelých, postihnutých autistickým syndrómom. Cieľom združenia je presadzovanie a podpora všetkých opatrení, ktoré budú zlepšovať podmienky a kvalitu života autizmom postihnutých osôb a ich rodín a pomôcť autistom so sociálnou inklúziou. Ročné náklady štátu na jedného klienta v pobytovom zariadení sú približne 12.000 eur, pri zriadení podporovaného bývania sa príspevky znižujú na polovicu.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.