Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Rakovina hrubého čreva je v SR veľmi rozšírená, dôležitá je včasná diagnostika

Kategória: Spravodajstvo

Slovensko patrí medzi krajiny s najväčším výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka na svete. 

Bratislava 22. marca (TASR) – Dá sa jej pritom predísť prevenciou a pri včasnej diagnostike je dobre liečiteľná. Práve marec je mesiacom povedomia o tomto druhu rakoviny.
      "Rakovinu hrubého čreva a konečníka na Slovensku každý rok diagnostikujú 5000 ľuďom," informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave primár onkologického oddelenia Fakultnej nemocnice v Nitre Juraj Detvay. Až štvrtina z nich sa však o chorobe dozvie v metastatickom štádiu, kedy je už liečba zložitejšia. Podľa Detvaya preto treba spozornieť už pri prvých príznakoch, ako sú poruchy vyprázdňovania, bolesti v okolí konečníka, chudnutie a najmä krv v stolici.
      Posilniť by sa mali aj preventívne vyšetrenia. Ministerstvo zdravotníctva SR aj v spolupráci s pacientskou organizáciou Europacolon pripravujú testovaciu verziu národného skríningu. V roku 2019 by ním malo prejsť okolo 80.000 ľudí, informoval zakladateľ a ambasádor občianskeho združenia (OZ) Europacolon Patrik Herman.
      Po diagnostike nasleduje liečba. "Za posledných desať rokov sa  možnosti liečby zlepšili," uviedol Radovan Barila, hlavný lekár pre onkológiu siete nemocníc Svet zdravia. Napriek tomu však každý rok na rakovinu hrubého čreva a konečníka zomrie 1800 ľudí. Podľa Barilu na Slovensku stúpa spoločenská objednávka po nových postupoch a liekoch. "Vieme o viacerých prevratných liekoch a čakáme, či nám ich sem pustia," doplnila prezidentka OZ Eurpacolon Jana Pifflová Španková.
      Ľuďom s diagnostikovanou rakovinou hrubého čreva a konečníka pomáhajú aj pacientske poradne, v ktorých bývalí pacienti radia súčasným Jedna funguje v Národnom onkologickom ústave v Bratislave, ďalšia vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach.
      "V niektorých veciach vie pacientovi najlepšie poradiť človek, ktorý si tým už prešiel. Toto je niečo, čo ani lekár, ani sestra nevedia nahradiť a je to pre pacientov pomoc," myslí si prednosta kliniky onkológie Národného onkologického ústavu Michal Mego. Pacientske poradne by podľa OZ Europacolon mali v blízkej budúcnosti pribudnúť aj v Banskej Bystrici a Nitre.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.