Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Sestry vo výpovediach odniesli R.Ficovi list,pred ÚV SR na nich dozerala polícia

Kategória: Spravodajstvo

Hromadné výpovede sestier má riešiť premiér Robert Fico (Smer-SD). Vyzvali ho na to dnes šéfka sesterských odborov Monika Kavecká a prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová.

Bratislava 19. januára (TASR) - Hromadné výpovede sestier má riešiť premiér Robert Fico (Smer-SD). Vyzvali ho na to dnes šéfka sesterských odborov Monika Kavecká a prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová. Šéfovi kabinetu odniesli spolu s ďalšími sestrami na Úrad vlády (ÚV) SR otvorený list, v ktorom ho žiadajú o stretnutie. Pred vchod do podateľne, v ktorej mali v tom čase prestávku, ich prišli preveriť dve policajné hliadky. Z niekoľkých metrov na ne následne dozerali, až kým neodišli.
      Sestry upozorňujú, že situácia nie je taká bezproblémová, ako tvrdí minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD). "Opakovane vás vyzývame, aby ste nečakali na 1. február 2016, kedy stovky sestier odídu zo slovenských nemocníc, ale váhou svojho úradu zasiahli už teraz a iniciovali stretnutie so zástupkyňami sestier a pôrodných asistentiek...Napriek nášmu záujmu o rokovania, od 1. decembra 2015 sa s nami minister nestretol a neprejavil žiadnu snahu dohodnúť sa," píše sa v liste.
      Premiér Fico sestrám odkázal, že ich nikto neignoruje. Ministerstvo zdravotníctva je podľa neho vo vyjednávaniach aktívne. "V tejto veci prebiehajú ďalšie rokovania," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave. Právo sestier na iný názor či na "nejakú formu protestu" rešpektuje. Ako však hovorí, "od pacienta by neodišiel". Zdôraznil, že na vyššie platy zdravotníkov pôjde v tomto roku 55 miliónov eur. Chápe však, že každý by chcel viac.
      Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára 2016 upravil ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak platí bez jeho podpisu. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.