Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Šírenie eboly môže eskalovať do katastrofálnych ekonomických rozmerov

Kategória: Spravodajstvo

Svetová banka varovala, že ekonomické dôsledky epidémie ebola v Západnej Afrike sa môžu rozvinúť do "katastrofálnych rozmerov", ak sa šírenie vírusu nezastaví. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Washington 22. septembra (TASR) - Svetová banka varovala, že ekonomické dôsledky epidémie ebola v Západnej Afrike sa môžu rozvinúť do "katastrofálnych rozmerov", ak sa šírenie vírusu nezastaví. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
      "Ak ďalšie krajiny v subregióne západnej Afriky neurobia rovnaké opatrenia, aké už urobili Senegal a Nigéria, čo znamená mať situáciu pod kontrolou, náklady budú omnoho, omnoho vyššie," povedal v rozhovore pre Bloomberg v hlavnom meste Zambie Lusaka hlavný ekonóm SB pre Afriku Francisco Ferreira. Svetová banka ešte v priebehu minulého týždňa uviedla, že ebola môže len Guineu, Libériu a Sierra Leone, čo sú tri vírusom najviac zasiahnuté krajiny, stáť do konca budúceho roka okolo 809 miliónov USD (629,82 milióna eur).
      Prezident Ghany John Dramani Mahama v tejto súvislosti kritizoval reakciu medzinárodného spoločenstva na epidémiu. Ako povedal v nedeľu 21. septembra v New Yorku v rozhovore pre Bloomberg, epidémia môže znížiť hrubý domáci produkt v dotknutom regióne zhruba o 3,6 %. Financie, ktoré prisľúbili medzinárodní donori, zatiaľ neprišli a "panická reakcia" v podobe zatvárania hraníc a rušenia letov aerolíniami najviac zasiahnuté ekonomiky ešte viac poškodzuje.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.