Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

SK SaPA oslavuje Medzinárodný deň sestier a pôrodných asistentiek

Kategória: Spravodajstvo

Pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier a pôrodných asistentiek vyjadrila Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) uznanie a vďaku všetkým sestrám a pôrodným asistentkám, ktoré pracujú s veľkým fyzickým a psychickým nasadením, aby pomáhali zachraňovať životy.

Bratislava 12. mája (TASR) –  TASR o tom informoval člen Rady SK SaPA Milan Laurinc.
      "Sestry a pôrodné asistentky sú často vystavené enormnému psychickému tlaku z neustálej snahy byť s pacientom v jeho ťažkých chvíľach, dodávať mu nádej, povzbudenie, rady a pomoc, tešiť sa s ním aj smútiť. I napriek tomu často čelia aj nevľúdnemu, ba až ubližujúcemu správaniu pacientov a členov ich rodín a rovnako časovému stresu z povinností, úkonov a úloh, ktoré táto práca denne prináša. Aj popri tejto záťaži si musia vedieť zachovať pokoj a rozvahu a byť empatické," uviedla prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová.
      Počas pandémie sa podľa Laurinca vo vyspelých krajinách sveta nakazilo približne desať percent zdravotníckych pracovníkov a údaje o počte tých, ktorí ochoreniu podľahli, zatiaľ nie sú známe. "Pri pandémii boli a sú sestry v prvej línii právom uznané za hrdinov, a preto ich musíme ochrániť aj ako matky a otcov svojich rodín. Zaslúžia si, aby mohli pracovať bez strachu, či už pre nedostatok ochranných prostriedkov, alebo pre obťažovanie a útoky. Veríme, že pandémia nám otvorila oči, a na to nezabudneme ani po jej odznení," zdôraznil Laurinc. Dodal, že len v prípade zaistenia zdravia a bezpečnosti zdravotníckych pracovníkov je možné zabezpečiť v čase COVID-19 komplexnú zdravotnú starostlivosť.
      Úlohu sestier si pripomína aj Národný ústav detských chorôb (NÚDCH). "Práca v našom špičkovom ústave je krásna a náročná zároveň. Práca s detským pacientom je 'iná', rozmanitejšia a posúva sestru v poznaní a empatickom prístupe úplne inde ako pri dospelom pacientovi. Vyžadujú sa iné zručnosti a vedomosti z vývinovej psychológie. Odmenou im je detská bezprostrednosť, úprimný úsmev a rýchle napredovanie v profesionálnej oblasti," uviedol generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela.
      Rok 2020 je zároveň rokom, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila za Rok sestry a pôrodnej asistentky. Oslavuje ho 20 miliónov sestier a pôrodných asistentiek na celom svete.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.