Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Skleróza multiplex trápi na Slovensku približne 8400 ľudí

Kategória: Spravodajstvo

Najčastejšie ochorenie centrálneho nervového systému - skleróza multiplex postihuje najmä mladých ľudí vo veku od 20 do 40 rokov a na Slovensku trápi približne 8400 ľudí.

Martin 20. mája (TASR) – Najčastejšie ochorenie centrálneho nervového systému - skleróza multiplex postihuje najmä mladých ľudí vo veku od 20 do 40 rokov a na Slovensku trápi približne 8400 ľudí. Na tlačovej konferencii Slovenského zväzu sclerosis multiplex (SZSM) o tom dnes v Martine informovala prezidentka SZSM Jarmila Fajnorová.
      Zdôraznila, že diagnostikovanie sklerózy multiplex (roztrúsenej mozgomiechovej sklerózy) vážne zasiahne nielen do osobného, rodinného, spoločenského a pracovného života pacienta, ale aj jeho rodiny a blízkych. "Je celkom prirodzené, že všetci majú obavy z budúcnosti. Svetový deň sclerosis multiplex vyhlasuje Medzinárodná federácia sclerosis multiplex (MSIF), aby upozornila širokú verejnosť na toto ochorenie," uviedla Fajnorová.
      Upozornila, že pri tejto príležitosti pozýva SZSM na viacero podujatí. "Prvým z nich bude v spolupráci s Ozbrojenými silami (OS) SR v sobotu (23.5.) Deň otvorených dverí v Prápore výcviku PS OS SR v Martine. Pozvaní sú nielen tí, ktorí trpia týmto ochorením, ale aj ich rodinní príslušníci, známi, kamaráti. Skrátka všetci, ktorí nás chcú podporiť a prežiť spolu s nami tento, veríme, že príjemne strávený čas. Veď nie každý deň máme možnosť vidieť prácu vojenských profesionálov," podotkla prezidentka SZSM.
      Doplnila, že SZSM a Kluby SM organizujú 27. mája v rámci Svetového dňa sclerosis multiplex verejnú zbierku Deň slnečníc. "Okoloidúcich budú ozdobovať malými slnečnicami, ktoré sa v roku 2002 stali symbolom členov SZSM a dnes sú už symbolom všetkých ľudí so sklerózou multiplex na Slovensku. Záujemcom poskytnú brožúry a informačné materiály o tomto ochorení," dodala Fajnorová.
      SZSM bol založený v roku 1990 na pomoc pacientom so sklerózou multiplex, rodinným príslušníkom, príbuzným a priateľom. "SZSM v súčasnosti zastrešuje 24 klubov SM, v ktorých je registrovaných viac ako 1000 členov. Od roku 2002 je SZSM plnoprávnym členom Európskej platformy sclerosis multiplex (EMSP) a v roku 2004 bol zväz prijatý za plnoprávneho člena MSIF. Svetový deň sclerosis multiplex (vždy na poslednú májovú stredu) vyhlásila MSIF 27. mája 2009. Má za cieľ byť dňom jednoty, sily a solidarity, kedy ľudia postihnutí sklerózou multiplex spoja sily, aby mali pozitívnym prístupom množstvo energie v boji s ochorením," uzatvorila prezidentka SZSM.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.