Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

SLeK: Rozvoj, kvalita a financovanie farmaceutických služieb sa dlhodobo nerieši

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 3. januára (TASR) - Najväčším negatívom roka 2022 je dlhodobé neriešenie rozvoja, kvality a financovania farmaceutických služieb. Zásadne v nich zaostávame za vyspelým svetom. Pre TASR to zhodnotil prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ.

"Objem verejných zdrojov prichádzajúcich do lekárenstva dnes nepostačuje ani na mzdy farmaceutov. Ak sa ako spoločnosť rozhodneme, že farmácia bude predajom kozmetiky a výživových doplnkov, tak je to síce legitímne rozhodnutie, ale nemožno ho považovať ani za správne a ani prínosné pre pacienta," skonštatoval. Za najväčšie pozitívum vlaňajška Sukeľ označil preukázanie silnej životaschopnosti slovenského lekárenstva. "Občanov SR sa z hľadiska dostupnosti liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín pandémia nijako nedotkla, lekárne a veľkodistribúcia liekov fungovali stopercentne," ozrejmil.
Životaschopnosť lekárnictva však súčasne vníma aj ako negatívum. "Tí, ktorí poctivo robia svoju prácu a vedia si v tejto práci poradiť aj navzdory zlej ekonomickej a spoločenskej situácii, sú zjavne a dlhodobo na okraji politického záujmu," dodal.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.