Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

SLK a SLS hovorili s V. Lengvarským o budúcnosti slovenského zdravotníctva

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 17. mája (TASR) – Zástupcovia Slovenskej lekárskej komory (SLK) a Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS) hovorili na svojom prvom spoločnom stretnutí s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO) najmä o budúcnosti slovenského zdravotníctva. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská.

Šéf rezortu zdravotníctva predstavil postupné kroky a plány, ktoré Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pripravuje. Témou bol tiež plán obnovy, ako aj legislatívne úsilie týkajúce sa zadefinovania novej siete nemocníc, ale i reforma ambulantnej sféry, urgentnej zdravotnej starostlivosti či starostlivosti o duševné zdravie. Podľa tvrdenia SLK sa Lengvarský bude uchádzať o podporu odborníkov.
Komora predstavila ministrovi „základnú kostru reformy“ slovenského zdravotníctva. „Zdravotné poisťovne by podľa novej koncepcie financovania nemali tvoriť zisk úsporou na zdravotnej starostlivosti, ale výlučne z výkonu prevádzkovej činnosti,“ uviedla SLK.

Za dôležité považuje aj podmienky zlepšenia vzťahov v systéme, ďalej prevzatie zodpovednosti, stanovenie, ale i napĺňanie siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Pozornosť je podľa nej potrebné venovať objektivizácii úhrad zdravotnej starostlivosti zavedením dohodovacieho konania, možnosti kontroly použitia verejných prostriedkov a hľadaniu spôsobov skvalitnenia a urýchlenia rozhodovania sporov v systéme, napríklad zriadením Stáleho rozhodcovského súdu v zdravotníctve.

SLS zasa poukázala na nevyhnutnosť zmeny v platových podmienkach vysokoškolských profesorov na medicíne. Témou bolo aj prilákanie študentov na lekárske fakulty, výstavba nových nemocníc,  starnutie lekárov a možný kolaps zdravotníctva v dôsledku nedostatku personálu. Prezident SLK Marian Kollár zdôraznil, že je nevyhnutné zlepšiť finančné a spoločenské postavenie zdravotníkov. Minister Lengvarský mal podľa komory navrhnúť pracovné rokovanie k odmeňovaniu zdravotníckych pracovníkov.

Zdroj: TASR


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.