Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Slovenské humanitárne organizácie spúšťajú pomoc utečencom

Kategória: Spravodajstvo

Humanitárne organizácie spúšťajú pomoc utečencom.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Humanitárne organizácie spúšťajú pomoc utečencom. Slovenská humanitárna organizácia MAGNA bude pomáhať migrantom zatiaľ v Rakúsku a v Maďarsku. V najbližších dňoch začne distribúciu hygienických balíčkov nielen v utečeneckých táboroch, ale aj na miestach, kde sa dočasne sústreďujú utečenci, ako sú železničné stanice a hranice. Informoval o tom dnes Tomáš Grečko z organizácie MAGNA.
      MAGNA bude po zmapovaní potrieb a dohode s úradmi v Rakúsku a v Maďarsku poskytovať aj psychosociálnu pomoc ľuďom na úteku. "Je dôležitá pre zvládnutie náročnej situácie a pre zabránenie konfliktným situáciám," doplnil Grečko.
      Utečencom, ktorí utekajú pred vojnou, násilím, hladom a smrťou, môžu ľudia pomôcť aj vo verejnej zbierke prostredníctvom SMS na číslo 836 alebo na www.magna.sk. Alebo i vkladom na účet 2943004292/1100, Tatra banka (IBAN:SK5811000000002943004292). SMS správou ľudia prispejú sumou päť eur.
      Zbierku na pomoc utečencom spúšťa aj občianske združenie Človek v ohrození. Zapojiť sa do nej ľudia môžu finančne alebo materiálne. Informuje o tom riaditeľ organizácie Braňo Tichý.
      V rámci finančnej zbierky môžu ľudia prispievať na číslo účtu SK1711000000002621182213, v poznámke pre prijímateľa treba uviesť text "Ludia na uteku". Vyzbierané peniaze budú podľa Tichého použité na nákup najnutnejších potrieb priamo na mieste, kde utečencom dobrovoľníci pomáhajú. "Zároveň bude z vyzbieraných prostriedkov hradený prevoz materiálnej pomoci," doplnil.
      Materiálna zbierka, organizovaná spolu s kaviarňou Dobre&Dobré, Starou tržnicou a Divadlom z Pasáže, sa rozbehne vo štvrtok 3. septembra na dvoch miestach - v priestoroch Starej Tržnice v Bratislave a v Divadle z Pasáže v Banskej Bystrici. Trvať bude do nedele 6. septembra.
      "Organizácie momentálne zbierajú najmä deky, karimatky a spacie vaky, hygienické potreby a obuv. Kompletný zoznam je zverejnený na www.clovekvohrozeni.sk. Začiatkom budúceho týždňa bude na miesto určenia vypravené nákladné auto s vyzbieranou pomocou," doplnil.
      Pomoc zo zbierky pôjde do Budapešti, kde utečencom žijúcim mimo azylového zariadenia pomáhajú miestni dobrovoľníci z organizácie Migration Aid. Tichý nevylúčil, že lokalita, do ktorej pomoc pôjde, sa môže zmeniť. "Situáciu neustále monitorujeme a v prípade potreby pomoc operatívne presunieme do iných oblastí v Maďarsku, Rakúsku, Srbsku alebo Macedónsku," uzavrel.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.