Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Slovenský Červený kríž hľadá záchrancov života, ktorých opäť ocení medailou

Kategória: Spravodajstvo

 Slovenský Červený kríž (SČK) hľadá ľudí, ktorí v uplynulom roku zachránili niekomu život alebo pomohol pri jeho záchrane.

Bratislava 30. januára (TASR) – Vybraným záchrancom udelí počas osláv Svetového dňa Červeného kríža a Červeného polmesiaca, ktoré sa uskutočnia 5. mája v Primaciálnom paláci v Bratislave Medailu SČK za záchranu života.
      "Sú medzi nami, žijú svoj bežný život, a predsa sú výnimoční. Zachránili ľudský život. V istom momente sa museli rozhodnúť zasiahnuť a pomôcť," hovorí generálna sekretárka SČK Zuzana Rosiarová Kesegová. "V dnešnom uponáhľanom svete sa zastavme a oceňme prejavy ľudskosti. Pomôžte nám nájsť takýchto záchrancov," vyzýva. Možno ich nominovať prostredníctvom formulára na webovej stránke SČK www.redcross.sk, ktorý treba zaslať poštou na adresu: Slovenský Červený kríž, Grösslingová 24, 814 46 Bratislava alebo emailom na redcross@redcross.sk.
      Záchrancov života oceňuje SČK od roku 2000, spolu rozdal už 59 medailí. V roku 2019 ju dostal Jozef Horváth, ktorý zachránil život kamarátovi Petrovi, ktorý na spoločnej rybačke náhle skolaboval. Jozef neváhal, okamžite mu poskytol prvú pomoc a Petra resuscitoval 20 minút, až do príchodu záchranárov. Aj oni ocenili Jozefovu duchaprítomnosť a vytrvalosť, vďaka ktorej jeho kamarát prežil.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.