Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

So systémom oddlžovania nemocníc nesúhlasia ani veľkodistribútori liekov

Kategória: Spravodajstvo

Systém oddlžovania nemocníc sa okrem dodávateľov zdravotníckych pomôcok nepáči ani veľkodistribútorom liekov. 

Bratislava 14. septembra (TASR) – Pripájajú sa preto k otvorenému listu adresovanému ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi (nominant Smeru-SD), ktorý ho kritizuje.

      List poslali Druckerovi dodávatelia pomôcok združení v asociácii SK+MED, je pre nich neprijateľné, aby bola koncepcia oddlžovania podmienená zľavami. "Takisto s tým nesúhlasíme," podporuje SK+MED Jozef Pospíšil z Asociácie veľkodistribúcie liekov AVEL.
      SK+MED tvrdí, že podľa európskej legislatívy a právnej praxe je možné uvažovať nad vzdaním sa príslušenstva, avšak nie istiny. Požadovať nárok na zľavu z istiny zo strany ministerstva zdravotníctva je podľa dodávateľov neprimerané a odporuje to platným právnym princípom.
      AVEL je takisto za to, aby došlo k úhrade istiny s prípadným vzdaním sa príslušenstva v zmysle európskej legislatívy. Nesúhlasí s tým, že systém oddlžovania uvažuje len s úhradou istiny s diskontom až 20 percent alebo prostredníctvom elektronickej aukcie.
      Koncept oddlžovania považuje ministerstvo za správny. Drucker oponuje a dodávateľom odkazuje, že v tomto prípade ide o tzv. privatívnu nováciu, kedy dochádza k zániku pôvodného záväzku a vzniká nový. Odmietol, že by šlo o vydupávanie lepších podmienok pre štát. Poukazuje, že dodávatelia v zmluvách s nemocnicami často zohľadňovali aj financovania, teda to, koľko bude trvať, kým ich vyplatia. "Ak uhradíme faktúru rýchlejšie, tak očakávame, že časť úspor, ktorú nemusia vynaložiť na náklady, môžu dať v diskonte," povedal. Považuje to za férové.
      Dodávatelia sú najväčšími veriteľmi nemocníc. Štátne nemocnice dlhujú členom SK+MED-u ku koncu druhého štvrťroka 2017 takmer 188 miliónov eur. SK+MED označil koncept oddlžovania za nevýhodný. V materiáli, ktorý v stredu (13.9.) schválila vláda, nedochádza podľa asociácie k žiadnemu zohľadneniu ich požiadaviek.
      "V tomto smere sme pripravení podniknúť všetky dostupné kroky za účelom dosiahnutia vyššej miery uspokojenia našich pohľadávok, a to jednak vymáhaním nielen istiny, ale úrokov a zmluvných pokút a v konečnom dôsledku aj cestou iniciovania exekučných konaní voči dlžníkom," avizoval SK+MED.
      Na oddlžovanie sa majú využiť peniaze zo štátnych finančných aktív, najviac však 585 miliónov eur. Tento krok musí ešte odsúhlasiť parlament. Oddlžovanie sa má týkať štátnych aj neštátnych zariadení a prebehne vo viacerých etapách.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 

 

 

 


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.