Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Štát uvažuje o vytvorení vlastnej leteckej záchrannej služby

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 17. mája (TASR) - Do konca roka 2026 by mohol na Slovensku vzniknúť jednotný letecký útvar na plnenie úloh integrovaného záchranného systému (IZS). Fungovať má v gescii rezortu vnútra. V spoločnom memorande o spolupráci sa k zámeru prihlásili minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Podpísali ho v utorok. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva SR.

"Dostupnosť pomoci zo vzduchu bude garantovaná v plnej miere štátom, ktorý zabezpečí vzájomnú zastupiteľnosť jednotlivých záchranných zložiek na celom území Slovenska, ako aj prvkov kritickej infraštruktúry. Prevádzkovaním spoločnej letky dôjde k historickej obnove leteckej techniky, najmä vrtuľníkov pre vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu, Horskú záchrannú službu, Hasičský a záchranný zbor a Policajný zbor. Rovnako dôjde k výstavbe vybraných spoločných vrtuľníkových základní," vysvetlil minister vnútra.
      Obe strany memoranda sa podľa rezortu zdravotníctva zaviazali vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti reorganizácie a rozvoja Leteckého útvaru MV SR a prevádzkovania vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby pod hlavičkou Leteckého útvaru MV SR. Na rokovanie vlády ju majú predložiť do septembra 2022. V prípade, že vláda štúdiu, ktorú vypracujú Letecký útvar MV SR a Sekcia zdravia MZ SR spolu s Inštitútom zdravotníckych analýz MZ SR, schváli, rezort vnútra zahrnie do verejného obstarávania aj objednávku na nákup vrtuľníkov v špecifikácii HEMS pre potreby prevádzkovania vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby od roku 2027.
      "Spojením leteckých záchranných činností pod jednu strešnú organizáciu sa zároveň predpokladá úspora zdrojov zo štátneho rozpočtu a z verejného zdravotného poistenia," doplnil minister zdravotníctva. Ako priblížil, v prípade rozhodnutia o spustení spoločnej letky bude do jeho začiatku vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu v gescii ministerstva zdravotníctva vykonávať súčasný prevádzkovateľ, spoločnosť Air - Transport Europe, na základe platného povolenia.
      Rezort zdravotníctva dodal, že memorandum nadväzuje na programové vyhlásenie, v ktorom sa vláda zaviazala zabezpečiť komplexný rozvoj záchranných zložiek integrovaného záchranného systému, technologický rozvoj ich koordinačných a operačných stredísk a ich vzájomnú spoluprácu na dosiahnutie adekvátnej pripravenosti a umožnenie reakcie záchranných zložiek na čo najadresnejší zásah a záchranu života zraneného.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.