Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Štátne nemocnice pri koncesiách na stravovanie pochybili, potvrdila kontrola NKÚ

Kategória: Spravodajstvo

Tri štátne fakultné nemocnice uzatvorili koncesné zmluvy na stravovacie služby v rozpore so zákonom.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Tri štátne fakultné nemocnice uzatvorili koncesné zmluvy na stravovacie služby v rozpore so zákonom. Potvrdili to závery kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorý si posvietil na deväť štátnych zariadení. Banskobystrická, trenčianska a trnavská nemocnica nemali na takýto krok súhlas vlády. Pre predražené zmluvy s externými firmami odišli v roku 2014 všetci riaditelia dotknutých zariadení, rovnako šéf služobného úradu ministerstva zdravotníctva.
      "Koncesné zmluvy na stravovacie služby boli uzatvorené bez súhlasu vlády SR, čo bolo v rozpore so zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Ich zmluvné podmienky boli pre nemocnice nevýhodné a nevyvážené, lebo najmä rozhodujúca časť rizika neplnenia odberu dohodnutého objemu stravných jednotiek bola na nemocnici, o riziko sa nedelí s dodávateľom," píše sa v správe NKÚ. Nemocnice tiež nemali analýzy, ktoré by preukázali efektívnejšie využitie verejných zdrojov prostredníctvom externého dodávateľa.
      Zmluvy na dodávku stravy pre pacientov a zamestnancov uzatvorili nemocnice na desať rokov. Banskobystrická nemocnica v čase kontroly rokovala o uzatvorení dodatku k zmluve, ktorý by upravoval odoberanie a odplatu za stravné jednotky.
      Na zmluvy poukázal denník SME v spolupráci s Transparency International Slovensko. Ich zistenia ukázali, že štyri štátne nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní za desať rokov 81 miliónov eur s DPH. Iné nemocnice, sociálne či geriatrické zariadenia mali za stravu pre pacientov platiť o polovicu menej. Popradskej nemocnice, ktorej riaditeľ pre kauzu skončil tiež, sa kontrola NKÚ netýkala.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.