Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Súd eviduje žalobu poisťovní na ministerstvo zdravotníctva

Kategória: Spravodajstvo

Krajský súd v Bratislave (KS) eviduje žalobu súkromných zdravotných poisťovní na Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v prípade lieku na liečbu rakoviny pľúc Vargatefu.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Krajský súd v Bratislave (KS) eviduje žalobu súkromných zdravotných poisťovní na Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v prípade lieku na liečbu rakoviny pľúc Vargatefu.
      TASR to dnes potvrdil hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. "Žaloba o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia žalovaného - ministerstva zdravotníctva - zo dňa 11. júla bola na Krajský súd v Bratislave doručená dňa 8. augusta. Vo veci budú vykonané prvotné úkony - súd zašle výzvu žalovanému na vyjadrenie sa k žalobe a zároveň ho vyzve na doručenie administratívneho spisu," dodal hovorca Adamčiak.
      Súkromné zdravotné poisťovne žalujú ministerstvo zdravotníctva. Nepáči sa im, že sa do zoznamu liekov, ktoré musia preplácať zo zákona, dostal aj nový liek na liečbu rakoviny pľúc Vargatef. TASR podanie žaloby potvrdil vo štvrtok 11. augusta PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik.
      Podľa poisťovní liek nie je nákladovo efektívny, čo je podmienka, aby sa dostal do Kategorizačného zoznamu. "Podali sme žalobu, lebo máme za to, že nebola preukázaná nákladová efektivita lieku pri cene navrhovanej zo strany navrhovateľa. Nákladová efektivita lieku bola preukázaná pri výrazne nižšej cene," vysvetlil Cehlárik.
      Súkromné zdravotné poisťovne preto chcú, aby KS v Bratislave rozhodnutie ministerstva o zaradení lieku do kategorizácie preskúmal. "Podľa nášho názoru sa zaradenie udialo v rozpore so zákonom," povedal Cehlárik.
      Spôsob, akým sa udiala kategorizácia tohto lieku, podľa Dôvery vytvára nebezpečný precedens pre celý proces kategorizácie na Slovensku. "Môže smerovať k veľkým finančným škodám pre celý zdravotnícky systém," upozornil Cehlárik.
      Aj podľa Union zdravotnej poisťovne došlo k zaradeniu lieku do kategorizácie v rozpore so zákonom. Podanie žaloby zdôvodnila jej hovorkyňa Judita Smatanová snahou ochrániť efektívne vynakladanie prostriedkov z verejného zdravotného poistenia.
      "Zdravotné poisťovne využili svoje právo obrátiť sa na súd, čo MZ SR rešpektuje a je presvedčené, že zaradenie uvedeného lieku do zoznamu kategorizovaných liekov je správne a výrazne v prospech slovenských pacientov a je plne v súlade s platnou legislatívou," povedala zase vo štvrtok (11. 8.) pre TASR hovorkyňa rezortu zdravotníctva Stanislava Luptáková.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.