Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Systém Eurokľúč sa opäť otvára pre pacientov na Slovensku

Kategória: Spravodajstvo

Systém Eurokľúč sa opäť otvára pre pacientov na Slovensku. Únia pomoci a podpory zdravia (UPPZ) po dohode s dodávateľom systému Eurokľúč pre Slovenskú republiku vytvorila podmienky na to, aby vlastníkom tejto pomôcky pre telesne a chronicky postihnutých pacientov mohli byť aj pacienti zo Slovenska.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Systém Eurokľúč sa opäť otvára pre pacientov na Slovensku. Únia pomoci a podpory zdravia (UPPZ) po dohode s dodávateľom systému Eurokľúč pre Slovenskú republiku vytvorila podmienky na to, aby vlastníkom tejto pomôcky pre telesne a chronicky postihnutých pacientov mohli byť aj pacienti zo Slovenska.
      Táto malá pomôcka bola odovzdaná 2. októbra 2015 po odmlke predsedom občianskeho združenia Únia pomoci a podpory zdravia Petrom Kučerom pacientke Janke, ktorá je chronicky postihnutá tak, že sa musí pohybovať na invalidnom vozíku. Pacientka je z regiónu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Kontakt na občianske združenie UPPZ jej poskytli pracovníci pobočky Všeobecnej zdravotnej poisťovne v Trenčíne. Eurokľúč bol pacientke poskytnutý formou nefinančného daru.
      Pacienti, ktorí majú záujem o túto drobnú pomôcku, sa môžu obrátiť na OZ Únia pomoci a podpory zdravia prostredníctvom e-mailu na adresu eurokluc@uppz.sk, osobitný telefonický kontakt bude vytvorený v krátkom čase, získajú tak bližšie informácie.
      V súčasnom obdobní je systém prístupu Eurokľúč inštalovaný okrem jednej medzinárodnej siete reštaurácií aj vo všetkých pobočkách Všeobecnej zdravotnej poisťovne na Slovensku a na niektorých železničných staniciach, napríklad v Považskej Bystrici, Žiline, Bytči či Liptovskom Mikuláši a bude sa inštalovať aj v ďalších miestach na železnici.
      Eurokľúč je univerzálny kľúč od sociálnych zariadení, výťahov, plošín, šatní či špeciálne zabezpečených vchodov určených pre ľudí so zdravotným postihnutím alebo matky s deťmi do troch rokov. Jeho vlastník môže použiť takto prispôsobené toalety v domovskej krajine aj v zahraničí.
      Systém bol vyvinutý v roku 1986 v Nemecku ako univerzálny systém prístupu pre zdravotne postihnutých. Postupne sa rozširoval v Nemecku aj do iných štátov EÚ. Na Slovensku je dnes inštalovaných odhadom 50 miest s týmto unikátnym prístupom, jeden kľúč funguje v rámci celej Európskej únie.
      V Českej republike je napríklad takto vybavených v súčasnosti 500 miest, kde pacient môže využiť tento kľúč. Na Slovensku možno bližšie informácie získať aj prostredníctvom webovej stránky www.eurokluc.sk, kde sú aktuálne informácie k tomuto systému vrátane prístupových miest a systému prípravy pre zabezpečenie tejto špeciálnej vložky pre zdravotne postihnutých. Na tejto webovej stránke budú aj možnosti získania Eurokľúča ako osobnej pomôcky pre pacienta.
      Únia pomoci a podpory zdravia je občianske združenie, ktorého cieľom je pomoc a podpora pacientom postihnutých hlavne chronickými ochoreniami v priamej a systematickej podobe nefinančného charakteru.
      TASR informoval Petr Kučera, predseda OZ UPPZ.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.