Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Termín dofinancovania zdravotníctva by mohol byť známy na budúci týždeň

Kategória: Spravodajstvo

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR predpokladá, že termín, kedy dôjde k dofinancovaniu zdravotníctva, by mohol byť známy na budúci týždeň.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR predpokladá, že termín, kedy dôjde k dofinancovaniu zdravotníctva, by mohol byť známy na budúci týždeň. Rokovania o navýšení platby za poistencov štátu stále pokračujú a rezort to nechce predbežne komentovať.
      "Zatiaľ nepadol definitívny termín ani konkrétne číslo platby, blížime sa však do finále," povedal dnes hovorca MZ SR Peter Bubla. Podľa informácií TASR by sa platba mala zvýšiť od októbra 2015.
       Na dofinancovanie dlhodobo poukazuje Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje takmer 70 neštátnych nemocníc. Dnes o tom rokovala s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom (nominant Smer-SD). "Minister má zatiaľ moju plnú dôveru," povedal po stretnutí prezident asociácie Marián Petko. ANS nedávno upozornila, že ak do systému neprídu peniaze do jesene, nemocnice, ktoré združuje, môžu skončiť v platovej neschopnosti. Začiatkom tohto roka totiž došlo k zákonnému navýšeniu platov lekárov a zdravotníkov, desiatky malých a stredných nemocníc sa s tým snažia vyrovnať.
      Ministerstvo zdravotníctva rokuje o téme s Ministerstvom financií (MF) SR, žiada rozpustiť 50-miliónovú rezervu. Rezort nedávno potvrdil, že si je istý uvoľnením peňazí z niekoľkomiliónového balíčka. MF SR sa k téme predčasne nechcelo vyjadrovať.
      Hoci nová výška platby za poistencov štátu zatiaľ nie je potvrdená, štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) nedávno uviedla, že by mala byť vo výške 4,46 percenta. To by pre systém zdravotného poistenia znamenalo navýšenie o 86 miliónov eur ročne. V súčasnosti je to 4,16 percenta. Zdravotné poisťovne deklarovali, že peniaze, ktoré im prídu navyše, posunú nemocniciam.
      Na stretnutí rokoval Čislák s Petkom aj o zákone o odmeňovaní zdravotníkov. MZ SR momentálne rokuje s ministerstvom financií o tom, či je možné garantovať plat aj sestrám v neštátnych nemocniciach. Doteraz sa to malo týkať len sestier zo štátnych zdravotníckych zariadení. Pre ANS by to znamenalo ďalšie náklady. "Dostali sme však garanciu, že všetko bude kryté v štátnom rozpočte," povedal Petko. Rezort zdravotníctva tvrdí, že sa snaží, aby na to peniaze boli vyčlenené.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.