Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

V Bernátovciach realizovali skríning zdravotného stavu ľudí bez domova

Kategória: Spravodajstvo

Tretina klientov útulku pre ľudí bez domova v Bernátovciach trpí hypertenziou a viacerí by vzhľadom na svoj zdravotný stav mali byť v inom type zariadenia.

Košice 26. mája (TASR) –  Vyplýva to z minulotýždňového dobrovoľného skríningu zdravotného stavu ľudí bez domova v tomto útulku a nocľahárni pri Košiciach. Podľa Nadácie Dedo niekoľkých tiež testovali na ochorenie COVID-19, ani jeden z testovaných nemal pozitívny výsledok.
      „U ľudí a rodín bez domova bola preukázaná vysoká miera sociálneho vylúčenia a sťaženého prístupu k zdravotnej starostlivosti, ako aj dôležitosť prístupu k bývaniu. Mnohí klienti potrebujú intenzívnu zdravotnú starostlivosť a mali by byť v inom type služieb,“ uviedla manažérka pre rozvoj Nadácie Dedo Alena Vachnová, podľa ktorej je dôležité naďalej pracovať na advokácii a prinášaní konkrétnych zmien a riešení v tejto oblasti.
      Ako povedala Michaela Kostičová z občianskeho združenia Equita, u tretiny klientov zariadenia Oáza - nádej pre nový život v Bernátovciach, medzi ktorými je mnoho seniorov s vážnymi zdravotnými znevýhodneniami, rodiny s deťmi či mladí ľudia po odchode z detských domovov, zistili hypertenziu. „U viacerých z nich bola potrebná okamžitá intervencia a nastavenie na základnú liečbu. Zdravotný stav štyroch klientov si vyžadoval okamžité odoslanie do zdravotníckeho zariadenia na ďalšie odborné vyšetrenia a nastavenie liečby,“ dodala s tým, že zlý zdravotný stav klientov poukázal na potrebu pravidelného monitorovania a zabezpečenia dostupnej odbornej zdravotnej starostlivosti.
      Cieľom skríningu bolo zmonitorovať zdravotný stav a zdravotné potreby klientov, poskytnúť im základné ošetrenie, nastaviť ich na základnú liečbu a v prípade potreby ich odoslať na odborné vyšetrenie. Dáta budú po spracovaní použité na advokačné aktivity v tejto téme na lokálnej i národnej úrovni. Dobrovoľníci zrealizovali 170 rozhovorov a vyšetrení klientov. K základným sledovaným parametrom patrili meranie tlaku, telesnej teploty, cukru v krvi a u vybraných klientov a pracovníkov na základe dobrovoľnosti vykonali rýchlotest na nový koronavírus. Ako nadácia uvádza, ide o prvý komplexný zdravotný skríning ľudí bez domova na východnom Slovensku.
      Podľa Vachnovej chcú spolu s partnermi naďalej pracovať na dostupnom bývaní, zdravotnej a sociálnej starostlivosti pre rodiny a jednotlivcov bez domova. „Aktuálne pripravujeme pilotný projekt Housing First v Košiciach, ktorý môže zjednodušiť prístup týchto ľudí k sociálnemu nájomnému bývaniu,“ doplnila s tým, že vytvorenie stabilného a bezpečného domova prináša aj zlepšovanie zdravotného stavu.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.