Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

V Košiciach zaznamenali lokálnu epidémiu kliešťovej meningoencefalitídy

Kategória: Spravodajstvo

Počas víkendu vypukla v Košiciach lokálna epidémia kliešťovej encefalitídy.

Košice 30. mája (TASR) – Počas víkendu vypukla v Košiciach lokálna epidémia kliešťovej encefalitídy. Klinika infektológie a cestovnej medicíny (KICM) Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach prijala pacientov, ktorí sa mali nakaziť konzumáciou ovčieho syra.
      "Približne pred týždňom sme začali na KICM v Košiciach prijímať prvých pacientov, u ktorých boli príznaky vírusového ochorenia. Neskôr sa ukázalo, že ide o výskyt kliešťovej meningoencefalitídy. Celkový počet doteraz prijatých pacientov je 18, približne deväť pacientov sme prijali minulý týždeň, zvyšok počas víkendu a posledný pacient bol na kliniku prijatý asi pred hodinou," uviedol primár KICM v Košiciach Ladislav Virág s tým, že počet pacientov sa môže ešte zvýšiť.
      Zároveň tvrdí, že v minulých rokoch takýto vysoký výskyt nezaznamenali. "Minulý rok sme mali na klinike hospitalizovaných šesť pacientov s meningoencefalitídov. Teraz len za to krátke obdobie sme prijali šesť pacientov a troch sledujeme ambulantne," skonštatoval Virág.
      "Ukazuje sa, že všetci títo pacienti boli nakazení z jedného zdroja. Jedli ovčí syr, ktorý bol pravdepodobne nakazený," uviedol Virág. Podľa jeho slov Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach a Regionálna veterinárna a potravinová správa v Košiciach skúmajú zdroj nákazy.
      Pacienti sú podľa primára v štandardnom stave. "Majú bolesti hlavy, teploty do 40 stupňov Celzia, stuhnutosť šije, niektorí nemusia mať ani stuhnutosť šije. Nejaké vážnejšie príznaky sme u týchto pacientov nepozorovali," skonštatoval.
      Prípadom sa už zaoberá Regionálna veterinárna a potravinová správa, ktorá odobrala vzorky mlieka na vyšetrenie, v utorok (31.5.) odoberú ovciam krv. "Zastavili sme predaj a výrobu syra. Predaj bude obnovený až po vyšetrení, keď bude všetko v poriadku, ináč bude syr zlikvidovaný. Ide o Poľnohospodárske družstvo Klátov, ovce sú chované v obci Košická Belá," uviedol pre TASR riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Štefan Karahuta.
      Kliešťová meningoencefalitída sa podľa primára Virága v prvej fáze prejavuje vysokými teplotami, bolesťami kĺbov a svalov. "Je zákerná v tom, že prebieha v dvoch fázach. Tá prvá fáza sa nijako nelíši od chrípky, potom nastáva obdobie pokoja, keď sa pacient necíti chorý, a potom nastáva rozvoj do zápalu mozgu a mozgových blán, ktorý sa prejavuje vysokou teplotou, bolesťami hlavy, stuhnutosťou šije alebo aj svetloplachosťou," dodal Virág.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.