Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

V nemocnici sa z dodaného jedla malo nakaziť salmonelou 17 ľudí

Kategória: Spravodajstvo

Až 17 pacientov infekčného oddelenia Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici sa malo tento týždeň nakaziť salmonelou. 

Banská Bystrica 15. apríla (TASR) - Až 17 pacientov infekčného oddelenia Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici sa malo tento týždeň nakaziť salmonelou. Príznaky hnačkového ochorenia sa mali vyskytnúť po konzumácii donáškového jedla.
      "Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva boli hlásené z infekčného oddelenia Rooseveltovej nemocnice tri prípady hnačkového ochorenia u prijatých pacientok," uviedla hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová. Pri ďalšom šetrení odborníci zistili, že od pondelka vzrástol počet ochorení na 17 prípadov.
      Ako ďalej uviedla, hospitalizovaných je v súčasnosti sedem ľudí. Ešte 11. apríla vykonali pracovníci oddelenia hygieny výživy banskobystrického RÚVZ šetrenie v inkriminovanej výrobni jedál. Boli odobraté niektoré polotovary (mnohé zo dňa, kedy si ich objednali pacienti už neboli dostupné) a urobili stery z prostredia výrobne, ktoré nasvedčovali kontaminácii prostredia. "V laboratórnom vyšetrovaní sa pokračuje," doplnila hovorkyňa. 
      Výrobňa bola po získaní prvých výsledkov sterov z prostredia v stredu zatvorená a bola nariadená dezinfekcia, dekontaminácia prostredia, bakteriologické vyšetrenie všetkých pracovníkov, podieľajúcich sa na výrobe potravín na prítomnosť salmonel v stolici a tiež následná kontrola účinnosti dekontaminácie.
      Z predbežných výsledkov od chorých pacientov je v ôsmich prípadoch potvrdená Salmonella Enteritidis, v piatich prípadoch je výskyt tohto ochorenia vysoko pravdepodobný a ich kultivačné vyšetrovanie je pred ukončením. "Ambulantne boli ošetrení a práceneschopní v domácom prostredí sú desiati pacienti, pričom pracovníci RÚVZ budú zisťovať výsledky ich laboratórnych vyšetrení u ošetrujúcich lekárov," uzatvorila Tolnayová.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.