Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

V NÚDCH symbolicky pokrstili novú Encyklopédiu oftalmológie

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 24. mája (TASR) – Slovensko má novú Encyklopédiu oftalmológie. Dielo zakladateľa Kliniky detskej oftalmológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) Antona Gerinca v pondelok symbolicky pokrstili laserovou šípkou na pôde ústavu detských chorôb. Určená je predovšetkým odbornej verejnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa národného ústavu Dana Kamenická.

Riaditeľ NÚDCH Peter Magát ocenil, že aj napriek pandémii ochorenia COVID-19 sa Gerincovi podarilo takéto dielo vytvoriť.  „Mladším kolegom, a to nielen oftalmológom, ale aj špecialistom v iných odboroch, sestrám, všetkým zdravotníckym pracovníkom a v neposlednom rade aj širokej verejnosti, tak predstavil oftalmológiu v širokých súvislostiach. Pomenoval a encyklopedicky vystihol okolo 3000 ochorení, ktoré sú viazané na oko alebo sa prejavujú na oku,“ povedal.
Gerinec priblížil, že k celému ľudskému telu sa viaže okolo 16.000 diagnóz a k oku, ktoré svojou veľkosťou zaberá len 0,3 percenta k pomeru tela, by malo pripadať zhruba 300 diagnóz a má ich okolo 3 000. „Z nich asi 800 je viazaných len na oko, ako napríklad sivý zákal, glaukóm, a ostatné sú systémové ochorenia, ktoré majú prejavy na oku, typickým príkladom je cukrovka. Aj to svedčí o veľkej dôležitosti zraku,“ uviedol.
Encyklopédia oftalmológie je tematicky rozdelená do štyroch kapitol. Prvá kapitola sa zaoberá oftalmologickou fyziológiou. V druhej kapitole je vlastná oftalmológia s vymenovanými všetkými súčasnými diagnostickými metódami, chorobnými nozologickými jednotkami a liečbou. Výnimočná pozornosť je venovaná najnovším génovým mutáciám mnohých chorôb.
Tretia kapitola charakterizuje abecedne stovky dôležitých  osobností medicíny a oftalmológie, ktoré za temer 2500 rokov prispeli k rozvoju odboru, vedy a písomníctva. Posledná kapitola prezentuje niektoré súčasné dôležité oftalmologické dokumenty, najmä kritériá špecializačného postupu a koncepciu oftalmológie.

Zdroj: TASR


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.