Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

V prípade straty dokladu o pracovnej neschopnosti treba požiadať o kópiu

Kategória: Spravodajstvo

V prípade straty potvrdenia o dočasnej pracovnej neschopnosti Sociálna poisťovňa odporúča kontaktovať pobočku, v ktorej je poistenec nemocensky poistený, prípadne podľa miesta pôsobnosti lekára a požiadať o vyhotovenie kópie.

Bratislava 28. mája (TASR) - V prípade straty potvrdenia o dočasnej pracovnej neschopnosti Sociálna poisťovňa odporúča kontaktovať pobočku, v ktorej je poistenec nemocensky poistený, prípadne podľa miesta pôsobnosti lekára a požiadať o vyhotovenie kópie.
      Príslušný posudkový lekár vystaví fotokópie dielov, na ktorých uvedie, že ide o náhradu stratených dielov z potvrdenia o PN-ke. Na základe takto vyhotovených fotokópií si potom žiadateľ uplatní v poisťovni nárok na nemocenské, respektíve náhradu príjmu. 
      Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti má päť častí. Dve z nich zasiela lekár priamo príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne v mieste pôsobnosti lekára na účely evidencie dočasných pracovných neschopností, ďalšie časti potrebuje žiadateľ k uplatneniu si nároku na nemocenské/úrazový príplatok prípadne náhradu príjmu u zamestnávateľa a jej vyplatenie. 
      Nárok na dávku si poistenec uplatňuje v tej pobočke Sociálnej poisťovne, v ktorej je nemocensky poistený.
     

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.